‚Titul mistra světa třikrát po sobě je něco nevídaného.‘ Peter Sagan ukončil kariéru v silniční cyklistice

Jeden z nejúspěšnějších spurterů cyklistické historie Peter Sagan se rozloučil se silniční kariérou. Naposledy se do výsledkové listiny zapsal devátým místem při jednodennní klasice ve francouzském Vendée. „Změnil cyklistiku a ukázal, že to nemusí být jen do puntíku podle plánu. On se opravdu na tom kole bavil a baví,“ říká o držiteli dvanácti etapových vítězství na Tour de France Petera Sagana bývalý český cyklista František Raboň.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Byl obrovským univerzálem a vyhrával od jara až do podzimu skoro na kterémkoliv terénu,“ popisuje třiatřicetiletého rodáka ze Žiliny Raboň.

Nehledě na to, že Peter Sagan vyhrál během posledních čtyř let jen pět závodů World Tour, předchozími fenomenálními výkony v profesionálním pelotonu si podle Raboně vybudoval obrovské renomé u fanoušků i samotných soupeřů.

„Oni mu vzdávali hold. Geraint Thomas o něm mluvil, že mu moc děkujeme za to, jak změnil cyklistiku. I když právě otevřel dveře všem van Aertům, van der Poelům a Alaphilippům,“ zmiňuje některá světová jména, se kterými se Peter Sagan utkával v průběhu 13 letech profesionální kariéry.

Ten bojovný styl útočení spousta lidí přikládá právě tomu, jak závodil Peter Sagan,“ doplňuje.

Za jeho cyklistickou univerzálností pak mluví samotné výsledky. Vedle sedmi vítězství v souboji o zelený trikot na Tour de France má na kontě i triumf ze dvou legendárních monumentů.

V sezoně 2016 vyhrál závod Kolem Flander, o dva roky později Paříž-Roubaix. Do historie se pak ale nesmazatelně zapsal díky zisku třetího titulu mistra světa v letech 2015 až 2017.

‚Změnil cyklistiku‘

„Jezdil proti obrovské přesile, například týmů v osmičlenném nebo devítičlenném složení Italů, Francouzů, Němců a dalších velmocí. Vyhrát třikrát po sobě titul mistra světa je něco absolutně nevídaného. Já bych se spíš na sklonku jeho kariéry soustředil na toto,“ říká Raboň.

„On změnil cyklistiku, přilákal nové sponzory a ukázal, že to nemusí být jenom úplně do puntíku podle nějakého plánu. On se opravdu na tom kole bavil a baví,“ dodává.

V souvislosti s dalšími sportovními výzvami Petera Sagana se nejčastěji mluví o cross-country horských kol a jeho možné kvalifikaci na olympijské hry v Paříži.

František Raboň přesto vidí jeho budoucnost jinde: „Já si myslím, že on se najde spíše v bikových maratonech. Hrozně populární je teď i disciplína gravel a vůbec bych se nedivil, kdyby třeba příští rok oblékl duhový dres mistra světa.“

Miroslav Lenc, job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme