Girmay slaví na Tour etapový hattrick, ve žlutém se stále drží Pogačar. Po pádu ztratil Roglič

Dvanáctou etapu Tour de France vyhrál ve spurtu eritrejský cyklista Biniam Girmay a vybojoval už třetí triumf v tomto ročníku. V čele bodovací soutěže díky tomu má už více než stobodový náskok. Ve finiši předčil Belgičana Wouta van Aerta, který opět útočil na etapové prvenství marně, a domácího Arnauda Démarea.

Villeneuve-sur-Lot (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biniam Girmay slaví třetí etapové vítězství na Tour de France

Biniam Girmay slaví třetí etapové vítězství na Tour de France | Zdroj: Reuters

Celkově dál vede Slovinec Tadej Pogačar, který má náskok 66 sekund před Belgičanem Remcem Evenepoelem. Třetí je vítěz předchozích dvou ročníků Dán Jonas Vingegaard s odstupem 74 sekund.

O čtvrté místo v průběžném pořadí přišel Slovinec Primož Roglič, kterého potkal v závěru etapy další pád. Trojnásobný vítěz Vuelty a šampion loňského Gira d'Italia klesl na šestou příčku, za Pogačarem zaostává o 4:42 minuty.

Potíže se ve čtvrtek nevyhnuly ani lídrovi závodu. Pogačara zastavil hromadný pád soupeřů, po němž musel dvojnásobný vítěz Tour řešit technické problémy na kole, ale nakonec dojel v klidu v hlavním poli na 25. místě.

Český cyklista Jan Hirt dokončil etapu dlouhou téměř 204 kilometrů na 148. místě s mankem téměř pěti minut. V celkové klasifikaci patří pomocníkovi Remca Evenepoela 112. pozice.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa Aurillac - Villeneuve (203,6 km):

1. Girmay (Eritr./Intermarché-Wanty) 4:17:15, 2. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike), 3. Démare (Fr./Arkéa-B&B Hotels), 4. Ackermann (Něm./Israel-Premier Tech), 5. Cavendish (Brit./Astana-Qazaqstan Team), 6. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) všichni stejný čas, ...148. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -1:09.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 49:17:49, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -1:06, 3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -1:14, 4. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -4:20, 5. Rodríguez (Šp./Ineos-Grenadiers) -4:40, 6. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -4:42, ...113. Hirt -1:54:32.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme