'Zuřící býk' podlehl zápalu plic. Boxeru LaMottovi bylo 95 let

V úterý zemřel legendární americký boxer Jake LaMotta. Bývalý mistr světa ve střední váze podlehl v nemocnici v Miami zápalu plic. Jeho bouřlivý život popsal i film Zuřící býk, za který Robert De Niro získal Oscara.

Miami Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jake LaMotta

Jake LaMotta | Foto: Teddy Blackburn | Zdroj: Reuters

Italoameričan Giacobbe „Jake“ LaMotta byl bouřlivý v ringu i v soukromí. Díky vytrvalosti a obrovské frekvenci úderů byl považován za jednoho z nejlepších boxerů ve střední váze v historii.

Herec Robert De Niro přibral kvůli roli Jakea LaMotty skoro 30 kilo. Boxer slaví 95. narozeniny

Číst článek

V roce 1949 se stal mistrem světa, když porazil Marcela Cerdana. Francouz si už v úvodu vykloubil paži, tlaku LaMotty ale zvládl odolávat devět kol, až pak vzdal. Oba soupeři si domluvili odvetu, jenže Cerdanovo letadlo cestou do USA spadlo nad Azorskými ostrovy a nikdy nepřežil.

LaMotta pak úspěšně obhájil titul proti Tiberiovi Mitrimu a Laurentovi Dauthuillemu. O titul přišel až během „Masakru na svatého Valentýna,“kdy jej porazil Sugar Ray Robinson. Kariéru LaMotta ukončil v roce 1954 s bilancí 83 výher, 19 proher a čtyř remíz.

Ještě horší než ve filmu

O svém bouřlivém životě napsal Jake LaMotta knihu Zuřící býk, která byla v roce 1980 zfilmována. Robert De Niro během natáčení přibral 30 kilo, aby mohl hrát i boxera po konci kariéry.

De Niro za svoji roli dostal Oscara a v hledišti mu tleskal i samotný LaMotta i přesto, že ho herec znázornil velmi realisticky - jako násilnického, chorobně žárlivého a celkově hrubého člověka. To si prý ale boxer uvědomil až po zhlédnutí filmu.

„Vlastně se mi ten film nelíbil. Ptal jsem se manželky: To jsem byl tak hrozný? A ona mi řekla, že jsem byl ještě horší.“ LaMotta se ve filmu a nejen v něm často hádal se svým bratrem a manažerem Joeym a také se svojí manželkou.

Herec Robert De Niro nejprve kvůli roli nabral svalovou hmotu a potom ztloustnul. | Zdroj: telegraph.co.uk

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme