Vítězná čtyřhra na závěr. Češky zvládly postupový boj s Britkami a čeká je finále Billie Jean Cupu

České tenistky nebudou v listopadu chybět na finálovém turnaji Billie Jean Cupu. Kvalifikaci s týmem Velké Británie vyhrály Češky 3:2 na zápasy díky dvěma singlovým triumfům týmové jedničky Markéty Vondroušové a závěrečné čtyřhře, kterou Vondroušová zvládla po boku Karolíny Muchové.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vondroušová začala sobotní program za stavu 1:1 po pátečních úvodních duelech v nepříjemných chladných podmínkách proti vítězce loňského US Open výborně. Hned v prvním gemu se jí podařilo sebrat soupeřce podání a její první zaváhání přišlo až za stavu 3:0, kdy české jedničce nevycházel servis a dovolila Raducanuové snížit.

2:13

Má tyhle zápasy ráda a dokáže je zvládnout, říká kapitán Pála o české jedničce Vondroušové

Číst článek

Pak už ale Vondroušová nedala své soupeřce do konce setu šanci a ovládla ho poměrem 6:1.

Raducanuová si po první sadě vyžádala lékařské ošetření a zamířila dokonce do šaten, takže se start druhého setu odložil. A delší pauza světové dvanáctce zřejmě krátkodobě prospěla, protože hned na úvod druhé sady si vypracovala dva brejkboly. Vondroušová ale v pravý čas zabrala, oba odvrátila a potom získala úvodní gem pro sebe.

Britka, která bojovala se zdravotními problémy, pak sice podobně jako v úvodní sadě dokázala prolomit soupeřčin servis, ani tentokrát se ale velké drama nekonalo a Vondroušová vyhrála 6:1 a 6:1.

Premiéra Fruhvirtové

Teprve šestnáctiletá Linda Fruhvirtová zatím zažívá průlomovou sezonu kariéry a výborné výkony z poslední doby jí vysloužily i nominaci do reprezentace. Kapitán českého týmu Petr Pála se pak překvapivě rozhodl nasadit Fruhvirtouvou do druhého sobotního utkání s Harriet Dartovou, v němž mohly Češky urvat rozhodující bod.

Raducanuová udolala Martincovou a dorovnala stav česko-britského souboje na 1:1, rozhodne sobota

Číst článek

Nebyla to ale pro mladou Češku zpočátku ideální premiéra. Od začátku utkání tahala proti Dartové za kratší konec, nestíhala a v první sadě neuhrála ani gem. Poprvé se Fruhvirtové zadařilo až ve druhém setu za stavu 0:3, kdy dokázala prolomit soupeřčin servis a snížit na 1:3.

Pak se Fruhvirtová zvedla, získala další gem a rázem to bylo 2:3. Dartová pak sice znovu utekla do vedení 2:5, Češka se ale nevzdala a pěti vítěznými gemy v řadě srovnala na 1:1 na sety.

Třetí sada se už ale znovu vyvíjela ve prospěch Dartové. Britka zahájila rozhodující set brejkem, nedala české soupeřce skoro žádnou šanci a nakonec ji přehrála po více než dvě hodiny trvajícím boji 6:0, 5:7 a 6:2.

Rozhodla čtyřhra

Do rozhodující čtyřhry poslal kapitán Pála Markétu Vondroušovou s Karolínou Muchovou a česká dvojice si s klíčovým soubojem poradila na jedničku. V prvním setu ztratily Češky proti Harriet Dartové a Katie Swanové jediný gem a bez větších obtíží ho získaly poměrem 6:1.

I druhá sada se zpočátku vyvíjela pro české tenistky skvěle, jenže za stavu 4:1 vypadly Vondroušová s Muchovou na chvíli z role a dovolily soupeřkám srovnat. Pak se ale dostaly Češky do vedení 6:5 a 40:0 při podání soupeřek a měly tři mečboly. A hned ten první dokázaly proměnit.

Český tým tak nebude chybět na finálovém turnaji Billie Jean Cupu. Ten se odehraje 8. až 13. listopadu na dosud neurčeném místě.

Kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové, mistrovství světa ženských tenisových družstev v Praze:
ČR - Velká Británie 3:2
Vondroušová - Raducanuová 6:1, 6:1, L. Fruhvirtová - Dartová 0:6, 7:5, 2:6, Muchová, Vondroušová - Dartová, Swanová 6:1, 7:5.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme