Poslední medaile Aksela Lunda Svindala. Lyžařské hvězdě fandili v Åre i členové královské rodiny

Královskou disciplínu mistrovství světa v alpském lyžování vyhrál Nor Kjetil Jansrud. O pouhé dvě setiny sekundy porazil svého krajana Aksela Lunda Svindala, pro kterého to byl poslední závod kariéry. Švédské Åre, které je necelou hodinu cesty autem od norských hranic, se při sjezdu proměnilo ve Svindalův domácí závod.

Åre/Švédsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední závod Aksela Lunda Svindala

Poslední závod Aksela Lunda Svindala | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

„Když jsem přijel do cíle, zastavoval a viděl všude norské vlajky, ucítil jsem tu energii z davu a bylo mi krásně. 2 setiny sem nebo tam - to mi bylo fuk. Dva Norové ve vedení, dali jsme do toho všechno,“ říkal Aksel Lund Svindal po téměř ideální rozlučce s kariérou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféra posledního závodu Aksela Lunda Svindala

V Åre měl obrovskou podporu, bylo to poznat na atmosféře v cíli sjezdu, kam dojížděl za obrovského řevu. Nakonec získal stříbrnou medaili, jen o dvě setiny ho porazil krajan Kjetil Jansrud.

„Byl na mě zvláštní tlak. Normálně jdu na start s tím, že to je jeden z mnoha závodů, a když to nevyjde, tak se to povede jindy. Tohle nebyl ten případ, tenhle závod byl poslední,“ dodal.

Aksel Lund Svindal během kariéry dvakrát vyhrál olympijské hry, má pět titulů pro mistra světa, křišťálové glóby i vítězství ze slavných svahů ve Wengenu nebo v Kitzbühelu, kde ale nikdy nevyhrál sjezd. Nedávno 36letého závodníka si váží i soupeři.

„Je to jedna z těch osobností se vším všudy. Byl mega dobrej, vyhrával velké závody, jezdí dobře, chová se slušně a je to fajn člověk, obecně lyžování pomohl. A holky ho měly rády, je hezký a velký,“ usmíval se Ondřej Bank.

Ledecká: Je to smutné

Jeho druhému místu ve sjezdu v hledišti tleskali právě norský norský korunní princ Haakon a korunní princezna Mette-Marit.

„Když někdo končí, už jste slyšeli, aby o něm někdo řekl něco ošklivého?“ smál se. „To by mě fakt překvapilo, kdyby mě teď začali všichni pomlouvat. Podle mě jsou to spojené nádoby - musíte být otevření a upřímní, i když se nedaří,“ vysvětluje.

Aksel Lund Svindal načal víkend velkých loučení. Stejně jako on opouští kolotoč závodů i Lindsey Vonnová, oba kvůli problémům s koleny.

„Byla bych radši, kdyby pokračovali, nebo kdyby to bylo z jiných důvodů, než je zdraví. Bylo by to hezčí, kdyby nádhernou kariéru, kterou oba mají, ukončili z vlastního rozhodnutí, kdyby je to nebavilo nebo chtěli rodinu. Tohle mi přijde strašně smutné,“ zamyslela se Ester Ledecká.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme