Dálkoví plavci loví medaile na MS v hrnci špinavé vařící se vody
Úvodní soutěží žen na 10 kilometrů byl v Šanghaji zahájen program mistrovství světa v dálkovém plavání. Hodně specifický je přitom areál na jihu Šanghaje, který právě dálkové soutěže hostí. Specifický je přitom v tomto smyslu pro Číňany ještě tak trochu lichotkou.
Jiný kraj, jiný mrav, chtělo by se říct při pohledu na pláže Jinshan City Beach, dějiště dálkových soutěží plavců na mistrovství světa. Žlutohnědá voda Východočínského moře, kterou na horizontu ohraničují dohlížející ropné tankery, slouží k masivnímu odpočinku obyvatel této části jižní Šanghaje. Jen pár metrů od veřejné pláže je pak o něco čistší obójkovaný úsek, na kterém o medaile bojují nejlepší dálkoví plavci světa.
,,Nemyslím si, že je závadná, ale je špinavá, trochu hnědá. Ale když se pak utřeme do bílého ručníku, tak je spíš hnědý než bílý," přibližuje "vodu", ve které musí na pětadvacetikilometrové trati třeba více než 5 hodin trýznit své tělo dálková plavkyně Jana Pechanová. Kdo nad zmíněným mávne rukou, ať si představu o onom hrnci špinavé vody doplní o tuto informaci.
,,Když ráno startujeme, tak má voda 28°C. Po tréninku to má třeba o tři stupně více, což je docela špatné. Při rychlém tempu se můžeme uvařit," plánuje Silvie Rybářová vystavovat své tělo v teplotách nad 30 stupňů zajímavým zkouškám.
Zmíněná specifika Jinshan City Beach tak už dopředu většinu účastníků závodu svádí k domněnce, že závodit by se zde mělo většinu trasy pohromadě a boj o medaile by se měl rozhořet až v posledním metrech jinak dvou a půl kilometrového okruhu.
,,Spíše si myslím, že to pojede klidným tempem, které se bude každým okruhem zvyšovat," souhlasí s tím, že v teplých vodách Šanghaje bude potřeba zachovat chladnou hlavu, Rostislav Vítek.
Ten už ve středu nastoupí do svého závodu na 10 kiliometrů, ve kterém jej bude limitovat dlouhodobé střevní onemocnění, které jej v Číně postihlo. Zmíněné je pro něj o to horší, že dalším specifikem tratě v Šanghaji je fakt, že občerstvovat se zde budou moci plavci přibližně jen jednou za čtvrt hodiny.
,,Energie strašně rychle ubývá a já potřebuju občerstvovat každou chvíli. Nejrychlejší to bývá tři minuty, běžné je pět až deset a tady to bude co čtvrt hodinu," uzavírá rozhlasový pohled ze specifického dějiště dálkových závodů MS, které je navíc vzdálené dobré dvě hodiny jízdy od centra města, Rostislav Vítek.