Co se vařilo před 6000 lety

Přechod od lovu a sběru k zemědělství neproběhl naráz. Zbytky jídla z 6 000 let starého nádobí dokazují, že oba životní styly se vzájemně doplňovaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keramické nádoby z přímořských oblastí obsahovaly formu uhlíku, která se vyskytuje v mořských organismech.

Keramické nádoby z přímořských oblastí obsahovaly formu uhlíku, která se vyskytuje v mořských organismech. | Foto: Anders Fischer

Tým archeologů z Dánska, Německa a Velké Británie analyzoval zbytky jídla ze 132 keramických nádob. Pocházejí z 15 různých nalezišť severní Evropy a jsou staré asi 6 000 let. Právě v té době začalo do oblasti pronikat zemědělství a objevovala se první domestikovaná zvířata i rostliny. Vědce proto zajímalo, jestli tehdejší potrava pocházela ze země, moře nebo sladkých vod. Výsledky izotopové analýzy dokazují, že kolem roku 4 000 před naším letopočtem se životní styl lovců-sběračů a zemědělců volně míchal.

Keramické nádoby z přímořských oblastí obsahovaly formu uhlíku, která se vyskytuje v mořských organismech. V některých z nich se navíc našly zbytky tuku, který se u rostlin a suchozemských organismů nevyskytuje. Nádoby ze vnitrozemí zase nesly známky toho, že se v nich vařily sladkovodní ryby. Současně se však v nádobách našly i stopy mléčných výrobků. Vyplývá z toho, že lidé už využívali produkty, které jim poskytovalo zemědělství, ale svůj jídelníček stále doplňovali rybolovem. Zemědělství, přestože se na scéně objevilo velmi rychle, tedy žádnou dramatickou změnu v oblasti stravování nepřineslo a přechod byl spíše pozvolný.

Zdroj: PNAS

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme