Padl světový rekord v kouření doutníku. Událost musí mít patřičnou úroveň, stojí například v pravidlech
Tři hodiny a 26 sekund. Tak dlouho nezhasl doutník světovému rekordmanovi pomalého kouření. Rekord Poláka Tomasze Żołandkiewicze hodnotí tito lidé se stejným obdivem jako jiní vnímají kterýkoli přelomový výkon třeba v atletice, uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ). Tento kuriózní koníček má kořeny v Chorvatsku, v současnosti už ale má fanoušky po celé Evropě i ve Spojených státech
Cílem je prostě a jednoduše udržet "plamen" doutníku co nejdéle při životě. Podle WSJ to vyžaduje cvik a kreativitu a každý vyznavač netradiční záliby má vlastní recept na úspěch. "Musíte potahovat opatrně - tak silně, aby jen tak tak zůstal horký," říká Američan Bill Hroncich. Jeho osobní rekord je 97 minut.
Člověk, který stál u zrodu kuřáckých soutěží, považuje pomalé kouření za plnohodnotný sport. Když si Chorvat Marko Bilić asi před deseti lety v baru s kamarádem chtěl dát doutník a docházely mu sirky, dali si oba muži soutěž, kdo vydrží bez potřeby opětovného zapálení nejdéle.
Bilić vlastní ve Splitu obchod s doutníky a stal se vůdčí osobností místní komunity pomalých kuřáků. Pro svůj sport postupně sestavil pravidla a jeho turnaje se nyní účastní přes 100 soutěžících z více než 25 různých zemí.
Sklenkou vína proti cukrovce. Malé dávky alkoholu pomáhají v prevenci diabetu, tvrdí Dánové
Číst článek
Soutěžní doutníky musí být dlouhé pět palců (12,7 centimetrů) a každý soutěžící dostane minutu na to, aby si jej zastřihl podle vlastního uvážení. Další minuta slouží k zapálení, na což mají účastníci dvě sirky. V prvních čtyřiceti minutách klání se nesmí odklepávat popel, v prvních pěti minutách se navíc nesmí mluvit "aby měla událost patřičnou úroveň".
Polákovi Żołandkiewiczovi se minulý rok za těchto okolností podařilo doutník udržet rozžhavený přes tři hodiny.