Rybáři pracují na výlovu největšího karlovarského rybníka. Lidé u Ameriky ochutnají rybí párky i tatarák

U Františkových Lázní rybáři už druhý den pokračují ve výlovu Ameriky, která je největším chovným rybníkem Karlovarského kraje. Plánují vylovit až 30 tun ryb. Kromě zajímavé podívané na jejich práci si mohou návštěvníci přímo u rybníka koupit živé ryby i další speciality. Podle rybářů je letošní kvalita ryb dobrá a o kapry, kteří odsud poputují na tuzemské vánoční stoly, také není nouze.

Františkový Lázně Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří návštěvníci přišli z hráze sledovat práci rybářů, jiní si i s kbelíky přišli pro živé ryby (Archivní foto)

Někteří návštěvníci přišli z hráze sledovat práci rybářů, jiní si i s kbelíky přišli pro živé ryby (Archivní foto) | Zdroj: Profimedia

S výlovem začali rybáři už v pondělí, celkem plánují vylovit 30 tun ryb. Během prvního dne už jich ulovili téměř 24 tun. V naprosté většině jsou to kapři, v menší míře tolstolobik, štika nebo lín.

2:39

Začal výlov na největším českém rybníku Rožmberk. Dorazit mohou milovníci rybářství i rybích specialit

Číst článek

Dravých ryb je méně, protože se jich tu podle jednatele Rybářství Mariánské Lázně Tomáše Brabce ani tolik nevysazuje. Malými dravými rybami se totiž krmí hlavně kormoráni.

Momentálně je Amerika téměř bez vody, nad rybníkem létají racci a volavky. Pod hrází pracuje zhruba třicet rybářů, kteří postupně ze sítě pomocí podběráku přemisťují ryby do kádí. Třídí je a pak je přes nakladač přesouvají do přistavených aut.

Na hrázi je také několik stánků, kde si lidé mohou koupit živé ryby. Za kilo kapra tu zaplatí 115 korun, což je stejně jako v loňském roce. Ke koupi jsou také rybí speciality, například tatarák nebo párky ze sumečka, rybí tlačenka a další rybí pokrmy jako rybí polévka, pomazánky, ale také různé druhy smažených nebo uzených ryb.

Kapra bude dostatek

Někteří návštěvníci přišli z hráze sledovat práci rybářů, jiní si i s kbelíky přišli právě pro živou rybu. Velký zájem je také o teplé nápoje.

Ryby pak auta z Ameriky odvážejí na sádky. A přestože rybářství Mariánské Lázně, které rybník spravuje, většinu ryb ze svých ostatních rybníků prodává do zahraničí, zdejší ryby skončí v tuzemsku, na vánočních stolech Čechů. Podle rybářů je letošní kvalita ryb dobrá a kapra bude dostatek.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme