Tradiční hanáckou kuchyni tvoří srdce na dlani, olomoucké tvarůžky a hanácká bašta

O letních prázdninách se řada z vás určitě vydá poznávat krásy České republiky. V různých vesničkách, městech i regionech přitom můžete narazit na spoustu gastronomických specialit. Třeba Haná je specifická tradičními olomouckými tvarůžky a takzvanou hanáckou baštou.

Olomouc Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky | Foto: www.tourism.cz

Včera bylo vysvědčení, prázdniny a dovolená jsou tady. Je to doba, kdy odpočíváme, relaxujeme a také cestujeme za hranice všedních dnů.

Čechy, Morava, Slezsko, naše vesnice, města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální suroviny a tradiční recepty. Pojďme se dnes podívat na Hanou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Víte, které jídlo je typické pro tradiční hanáckou kuchyni? Správnou odpověď zná odborník na jídlo a pití Pavel Maurer.

Pro mne je Haná srdcovou záležitostí, protože jsem se tady narodil a strávil velkou část svého dětství. Táta byl parašutista, a tak jsme dost cestovali – bydleli jsme v Hranicích na Moravě, Prostějově, Kroměříži s neuvěřitelně krásnou květnatou zahradou, i v arcidiecézi Olomouc, kouzelném městě plném zeleně, studentů, ale i hradeb od Marie Terezie.

Netroufám si tvrdit, že můj kladný vztah k dobrému jídlu pochází odtud, ale faktem je, že Haná je všeobecně uznávaným symbolem úrodné země a rozvážných strejců s kulatými bříšky. K ochutnání je tu toho mnoho, ale já bych tentokrát doporučil dvě zásadní pochutiny.

Nejméně tučný sýr na světě

V první řadě jsou to takzvané olomoucké tvarůžky, což je vlastně zavádějící název, protože se nevyrábějí v Olomouci, ale v nedalekých Lošticích.

0:00

Červenou papriku nakupujte červenější, salát zelenější, radí Pavel Mauer

Číst článek

Pro ty, kteří vyznávají různé diety a chtějí žít zdravě, chci zdůraznit, že se jedná o světovou raritu nejen z hlediska originálního označení původu, ale také o nejméně tučný sýr na naší planetě. Je to i jeden z nejvíce aromatických sýrů. To ovšem všichni víme.

Já mám tvarůžky rád dobře uležené, když už se téměř táhnou, a to pak si je máznu na čerstvý krajíc chleba s máslem, posypu kmínem a sladkou paprikou, a k tomu třeba sklenici piva. Je to zdravé, řekl bych až téměř dietní, ovšem v určitých situacích lehce nespolečenské jídlo.

Ale to už je na nás, kdy si tuto dobrotu naordinujeme. Mimochodem, v Lošticích je kromě muzea tvarůžků nebo syrečků také cukrárna, kde z této delikatesy nabízejí kremrole, větrníky, indiánky a další nesladké dorty.

Jinak tvarůžky smažené, zapečené či obalované vám na Hané nabídnou v mnoha restauracích.

Hanácká bašta

Po tomto lehkém originálním sýru naopak nabízím místní, tradiční, hutnou specialitu – hanáckou baštu.

Na jednom talíři je servírováno uzené maso, vepřová pečeně, klobása, někdy dokonce i bůček, tři druhy knedlíků, červené a bílé kysané zelí se špekem. Když je horko, je skutečně krutý boj zvládnout tuhle kalorickou nálož.

Ale je to jídlo, kterým se Hanáci snaží uctít i prezentovat. Oni Hanáci jsou šetrní, jak se o nich říká, ale když na to přijde, je jejich náruč široká a dobrosrdečná.

Pořekadlo mého táty – my, Hanáci, nespěcháme, máme času dost – patří k místnímu naturelu, a když jim dáme respekt, věřte, že vám přinesou své srdce na dlani.

Pavel Maurer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme