Pizza se šunkou a ananasem je možná horší zlo než s hranolky a s párkem, myslí si šéfkuchař
„Základem dobré pizzy je těsto, takže mouka a kvasnice. A hlavně sýr mozzarella, která ji dělá skvělou. A pak jsou to dobrá rajčata, respektive protlak. To jsou položky, které v každé pizze musí být a tvoří její základ,“ popisuje šéfkuchař Vladimír Suchý v pořadu Hovory. Pak se přidávají další suroviny – třeba zelenina, někdo rád pálivé či sladké.
Ananas na pizze, které se obvykle říká Hawai, to už šéfkuchař a majitel sítě restaurací Pizza Coloseum nepovažuje za pizzu.
„Pizza se šunkou a ananasem je možná horší zlo než pizza s hranolky a s párkem,“ komentuje. A dodává: „Proti chuti žádný dišputát.“
Hlavní důvod, proč u něj Hawai nenajdete, je, že toto spojení chutí není tradiční italské. „Obzvlášť mladší zákazníci tam mají rádi tu sladkost, které ale není typická pro italskou kuchyni.“
„Pizza je v principu jídlo chudých. Alespoň kdysi dávno to tak bylo v jižní Itálii, odkud pochází. Když šel zemědělec z pole, tak mouku měl doma vždy. K tomu si vzal rajčata, kterých tam bylo spousty.“
Taky se traduje, jak vznikla pizza Margarita. „Když Neapol navštívila princezna, tak nevěděli, jak ji pohostit, a na pizzu dali sýr. To byla pro Italy v té době velká vzácnost a lahůdka.“
Suroviny, které jsou dostupné všude na světě, jsou pak důvodem, proč se pizza nakonec rozšířila do celého světa.
Celý rozhovor s Vladimírem Suchým najdete v audiozáznamu, ptal se Vlastimil Ježek.