Od 1. května 2025 se mění pravidla pro placení rozhlasového poplatku. Více informací zde.

Část majonéz na trhu obsahuje nedostatečný podíl vaječných žloutků

Mnohé majonézy na českém trhu jsou nekvalitní. Spotřebitelský časopis dTest zjistil, že v sedmi ze 17 testovaných výrobků je nedostatečný podíl vaječných žloutků. Mezi hříšníky uvízla i majonéza s národní značkou kvality potravin Klasa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Omáčky k masu ze základní majonézy

Omáčky k masu ze základní majonézy | Foto: Pražský kulinářský institut - Roman Vaněk

Minimální stanovené množství vaječných žloutků v majonéze jsou dvě procenta. To je jeden žloutek na kilo majonézy.

„K našemu překvapení tuto velmi nízko položenou laťku výrobci směrem dolů překročili. Tři z testovaných majonéz neobsahovaly ani ta dvě procenta. Nejméně jsme nalezli v majonéze Albert Quality light, která měla 0,8 procenta vaječného žloutku, což je spíše stopové množství než nějaká ingredience,“ říká redaktor časopisu dTest Václav Beneš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích testu majonéz mluvil na Radiožurnálu redaktor časopisu dTest Václav Beneš

Slovo ‚light‘ v případě majonézy podle Beneše znamená, že je tam více vody, která se do klasické majonézy vůbec nedává. To, co z ní děla ‚lehký‘ výrobek, je pouhé naředění.

Vedle majonézy Albert Quality light testem neprošla ani majonéza Albert Euro Shopper a majonéza Poličanka společnosti Agricol. Všechny tři majonézy mají jako výrobce uvedenu společnost Agricol Polička.

„Na druhé straně nejlepšími majonézami byly majonéza Tesco, kterou vyrábí společnost Záruba M&K, a majonéza Mikádo z Lidlu,“ uvádí Beneš.

V testu majonéz byl obsah vaječných žloutků jedním z kritérií, ale zdaleka ne jediným. Test se soustředil i na to, jak kvalitní je tuk, tedy to, z čeho se většinově majonéza skládá, kolik a jaké jsou tam přidané látky, jaké množství soli je v majonézách a jak majonézy chutnají a jak vypadají.

Jakub Šídlo, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme