Část majonéz na trhu obsahuje nedostatečný podíl vaječných žloutků
Mnohé majonézy na českém trhu jsou nekvalitní. Spotřebitelský časopis dTest zjistil, že v sedmi ze 17 testovaných výrobků je nedostatečný podíl vaječných žloutků. Mezi hříšníky uvízla i majonéza s národní značkou kvality potravin Klasa.
Minimální stanovené množství vaječných žloutků v majonéze jsou dvě procenta. To je jeden žloutek na kilo majonézy.
„K našemu překvapení tuto velmi nízko položenou laťku výrobci směrem dolů překročili. Tři z testovaných majonéz neobsahovaly ani ta dvě procenta. Nejméně jsme nalezli v majonéze Albert Quality light, která měla 0,8 procenta vaječného žloutku, což je spíše stopové množství než nějaká ingredience,“ říká redaktor časopisu dTest Václav Beneš.
O výsledcích testu majonéz mluvil na Radiožurnálu redaktor časopisu dTest Václav Beneš
Slovo ‚light‘ v případě majonézy podle Beneše znamená, že je tam více vody, která se do klasické majonézy vůbec nedává. To, co z ní děla ‚lehký‘ výrobek, je pouhé naředění.
Vedle majonézy Albert Quality light testem neprošla ani majonéza Albert Euro Shopper a majonéza Poličanka společnosti Agricol. Všechny tři majonézy mají jako výrobce uvedenu společnost Agricol Polička.
„Na druhé straně nejlepšími majonézami byly majonéza Tesco, kterou vyrábí společnost Záruba M&K, a majonéza Mikádo z Lidlu,“ uvádí Beneš.
V testu majonéz byl obsah vaječných žloutků jedním z kritérií, ale zdaleka ne jediným. Test se soustředil i na to, jak kvalitní je tuk, tedy to, z čeho se většinově majonéza skládá, kolik a jaké jsou tam přidané látky, jaké množství soli je v majonézách a jak majonézy chutnají a jak vypadají.