Kvalita brambor je letos horší než loni. Může za to extrémní počasí

V obchodech je letos téměř dvojnásobně víc špatných brambor než vloni. Ukazují to kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Dvacet procent z nich má vady dužniny, jsou zelené nebo naklíčené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory

Brambory | Foto: Fotobanka stock.xchng

O kvalitě brambor rozhoduje odrůda, podmínky pěstování, sklizeň, posklizňová úprava, skladování a také přeprava. Podle odborníků bramborám nejvíc škodí voda, teplo a světlo, ve kterém klíčí.

Řetězce ale po pěstitelích požadují, aby brambory byly umyté. Takže pokud si kupujete umyté brambory ve velkoobchodech, musíte počítat s tím, že je potřeba je rychle spotřebovat. A to maximálně do čtyř dnů.

Kvalitě uškodila hlavně letošní sezona, popisuje tajemník Ústředního bramborářského svazu Josef Králíček:

„Letošní sezona byla v každém případě pro pěstitele složitá, protože extrémní počasí v průběhu celého roku v konečném důsledku snížilo výnosy brambor podle našeho odhadu řádově o dvacet procent. Podobná situace je i v ostatních zemích okolo našeho státu.“

Za brambory si navíc letos ještě připlatíme. Kvůli slabé úrodě v průměru o šest korun víc než vloni.

Silvie Mikulcová, raf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme