Kvalita brambor je letos horší než loni. Může za to extrémní počasí
V obchodech je letos téměř dvojnásobně víc špatných brambor než vloni. Ukazují to kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Dvacet procent z nich má vady dužniny, jsou zelené nebo naklíčené.
O kvalitě brambor rozhoduje odrůda, podmínky pěstování, sklizeň, posklizňová úprava, skladování a také přeprava. Podle odborníků bramborám nejvíc škodí voda, teplo a světlo, ve kterém klíčí.
Řetězce ale po pěstitelích požadují, aby brambory byly umyté. Takže pokud si kupujete umyté brambory ve velkoobchodech, musíte počítat s tím, že je potřeba je rychle spotřebovat. A to maximálně do čtyř dnů.
Kvalitě uškodila hlavně letošní sezona, popisuje tajemník Ústředního bramborářského svazu Josef Králíček:
„Letošní sezona byla v každém případě pro pěstitele složitá, protože extrémní počasí v průběhu celého roku v konečném důsledku snížilo výnosy brambor podle našeho odhadu řádově o dvacet procent. Podobná situace je i v ostatních zemích okolo našeho státu.“
Za brambory si navíc letos ještě připlatíme. Kvůli slabé úrodě v průměru o šest korun víc než vloni.