Letní grilování stojí za zvýšeným počtem pacientů infekčního oddělení
V létě se zvyšuje počet pacientů, kteří jsou hospitalizováni kvůli střevním potížím. Důvodem bývá špatné skladování nebo nedostatečná úprava masa. Rizikové je zejména letní grilování, kdy lidé sundají maso z grilu příliš brzy.
Bakterie salmonelózy se také mohou množit ve vejcích, tedy v salátech, pomazánkách nebo dresinku s majonézou.
Zástupkyně primáře infekčního oddělení pardubické nemocnice Jana Adamčíková potvrzuje, že v létě pacientů s vážnými průjmy přibývá.
„V létě pacienty se salmonelózou máme. I nyní určitě dva, tři na oddělení leží. Salmonelóza patří k typickým průjmovitým bakteriálním onemocněním v České republice,“ říká.
Další průjmovité bakteriální onemocnění je kampylobakterióza.
„Té je v současnosti více než salmonelóz. Ale je to v podstatě podobné, projevuje se to podobně. I přenos je podobný, přes potravu nebo závadnou vodu,“ popisuje lékařka.