Potravináři chtějí sjednotit značení trvanlivých salámů
Sjednotit značení obsahu masa v trvanlivých salámech chce podpořit Potravinářská komora České republiky. Zákazníci si dnes totiž mohou koupit salámy, které mají dva různé typy značení.
Podle Martina Klanici ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce jsou sice oba způsoby správné, ale mohou nakupující zmást:
„Někteří výrobci nevztahují obsah masa na hmotnost hotového výrobku, ale na hmotnost díla při přípravě. Proto pro spotřebitele může být někdy deklarace zavádějící nebo se v tom nemusí úplně přesně orientovat.“
Kromě obsahu masa je podle Martina Klanici důležitý v trvanlivých salámech také obsah vody:
„Aktivita vody je důležitá z toho důvodu, že při dodržení hodnoty 0,93, která je pro tento typ výrobku uvedena, by měla být garance, že nedochází k nežádoucím mikrobiologickým procesům, které by vedly ke zkažení potraviny.“
Informaci o obsahu vody v trvanlivých salámech ale zákazníci na etiketě obvykle nenajdou.