Potravináři chtějí sjednotit značení trvanlivých salámů

Sjednotit značení obsahu masa v trvanlivých salámech chce podpořit Potravinářská komora České republiky. Zákazníci si dnes totiž mohou koupit salámy, které mají dva různé typy značení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salám (ilustr. obr.)

Salám (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Martina Klanici ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce jsou sice oba způsoby správné, ale mohou nakupující zmást:

„Někteří výrobci nevztahují obsah masa na hmotnost hotového výrobku, ale na hmotnost díla při přípravě. Proto pro spotřebitele může být někdy deklarace zavádějící nebo se v tom nemusí úplně přesně orientovat.“

Kromě obsahu masa je podle Martina Klanici důležitý v trvanlivých salámech také obsah vody:

„Aktivita vody je důležitá z toho důvodu, že při dodržení hodnoty 0,93, která je pro tento typ výrobku uvedena, by měla být garance, že nedochází k nežádoucím mikrobiologickým procesům, které by vedly ke zkažení potraviny.“

Informaci o obsahu vody v trvanlivých salámech ale zákazníci na etiketě obvykle nenajdou.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme