Vejce a jablka dražší i o třetinu. Podívejte se, jak se mění ceny základních potravin

Michal Zlatkovský |

Čtěte dále

Ceny dvanácti potravin ve spotřebním koši se v posledních dvou letech změnily až o desítky procent. Kromě másla podražila i jablka nebo vejce, zatímco třeba kuřecí maso oproti roku 2015 zlevnilo. Vyplývá to z přehledu běžných - tedy neakčních - cen potravin poskytovaných nákupními řetězci.

Za kolísajícími cenami stojí zejména u ovoce a zeleniny sezónní trendy i změny na světovém trhu. V posledních týdnech se v Česku mluvilo zejména o podražení másla způsobeném snížením jeho celosvětové produkce. Drahým máslem se zabývá i ministerstvo zemědělství.

Až na výjimky se ceny drží v poměrně stabilní hladině. Dlouhodobě zlevnilo například kuřecí maso - kilogram kuřete se do září 2015 držel na ceně kolem 85 korun, na konci předloňského roku však jeho cena klesla a dodnes se drží pod 75 korunami.

Balení deseti vajec se mezi lety 2015 a 2016 drželo pod 29 korunami, loni v listopadu však opět překročilo třicetikorunovou hranici a dnes se drží kolem 33 korun. Jednou z nejspolehlivějších komodit oproti tomu zůstává Plzeňský prazdroj, jehož půllitrová láhev se za poslední dva roky příliš nevychýlila od ceny 25 korun.

Data získal server iRozhlas.cz od databáze letáků Kupi. Liší se od pravidelných šetření Českého statistického úřadu, který na základě vzorku vybraných prodejen vypočítává takzvaný index spotřebitelských cen. Letáky oproti tomu poskytují především větší obchody a řetězce, proto se průměry cen mírně liší, navíc se do nic nezapočítává zboží v akci. Trendy ale oba zdroje dat ukazují shodné.

Kromě průměrů běžných cen základních potravin se můžete podívat i na částky z akčních letáků. Jednotlivé potraviny vybírejte stisknutím jejich názvů pod grafem.