Výrobce i prodejce alkoholu čekají přísné a intenzivní kontroly

Výrobci alkoholu i jeho prodejci se musí připravit na přísné, časté a intenzivní kontroly. Ministerstvo zdravotnictví totiž uvolnilo částečnou prohibici na tvrdý alkohol. Na trh se teď může vrátit pití vyrobené před začátkem roku 2012. Stejně tak mají volnou cestu i lahve s novými kolky a prokázaným původem, takzvaným rodným listem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Podle Jindřicha Pokory, ředitele Odboru kontroly, laboratoří a certifikace ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, se budou právě rodokmeny podrobně zkoumat.

„Naše kontrola nebude jen dokladová. Budeme porovnávat údaje na rodném listu, který musí být vybaven analýzou z akreditované laboratoře. Jen, když je to dovoz ze zahraničí, tak tam to být nemusí. Takže budeme dále odebírat vzorky, dále budeme hledat metanol, budeme hledat, zda se vlastnosti lihoviny, kterou kontrolujeme, shodují s tím, co je uvedeno v rodném listě,“ popsal Pokora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jindřich Pokora, ředitel Odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI a Paul Kučera z firmy Gurmetum v Ozvěnách dne Radiožurnálu mluví o zmírnění prohibice

Pokud někdo mimořádné nařízení ministra zdravotnictví poruší, čeká ho správní řízení s orgány ochrany veřejného zdraví – tedy s hygieniky. „S ohledem na to, jaké jsou podmínky, které vedly k vydání tohoto opatření, lze předpokládat, že pokuta bude velice citelná. Protože způsob spáchání tohoto správního deliktu je velice závažný,“ řekl Pokora s tím, že pokuta by se mohla vyšplhat do statisíců až milionů korun.

Bary vracejí na pulty tvrdý alkohol, zatím hlavně zahraniční

Číst článek

Provozovatelům restaurací nebo barů ale budou inspektoři také nejspíš radit. Pokora je totiž přesvědčený, že nové nařízení může mnoho lidí porušit také z nepochopení. „Očekávám, že se s těmi případy budeme setkávat. Myslím si, že první týden se stoprocentně něco objeví,“ poznamenal.

Smí se prodávat lihoviny od 20 % obj. alkoholu
- vyrobené do 31.12.2011
- s novým kolkem a dokladem původu
- vyrobené od 1.1.2012 do 26.9.2012 s dokladem o nezávadnosti z akreditované laboratoře a dokladem původu
Nové kontrolní pásky (tzv. kolky)
- na kontrolní pásce je červeně vyznačen 10místný alfanumerický kód a nápis NOVÝ

Zejména majitelé restauračních zařízení hodnotí nové opatření jako velmi přísné. „Podle mých prvních odhadů jsme schopni prodávat možná tak pět procent alkoholu z toho všeho, co máme,“ řekl Viktor Starý, majitel několika restaurací v Plzni.

Někteří provozovatelé restaurací na Vysočině dokonce nepovolené lihoviny odmítají zlikvidovat. „Kdybychom museli vylít veškerý tvrdý chlast nad 20 procent, co tady máme na restauraci, tak si troufám říct, že v nákupce by to bylo třeba i 50 tisíc a v prodejce třeba dvakrát tolik,“ dodal vedoucí jedné z restaurací.

Částečné zrušení prohibice oficiálně oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes v jednu odpoledne. Na trh se tak může vrátit tvrdý alkohol vyrobený před rokem 2012. Lihoviny vyrobené po letošním Novém roce jsou podle Hegera stále považovány za rizikové, prodávat a vyvážet se mohou jen s dokladem o původu lihu, takzvaným rodným listem.

Zákaz prodeje alkoholu od 20 procent trval v Česku dva týdny. Ministerstvo ho vyhlásilo kvůli sérii otrav metylalkoholem, které připravily o život 26 lidí. Další desítky pacientů zůstávají v nemocnicích, mnozí budou mít celoživotní následky.

Heger oznámil uvolnění prohibice, na trh se vrátí prověřený alkohol

Číst článek

Veronika Sedláčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme