Kebab je zachráněn. Evropský parlament neschválil zákaz přidávání fosfátů do masa

Výrobci budou smět pro uchovávání zmrazeného masa nadále používat fosfáty. Odpůrcům jejich přidávání chyběly při hlasování v Evropském parlamentu tři hlasy. Chemický přípravek podle producentů pomáhá udržet maso šťavnaté. Podle výboru Evropského parlamentu pro bezpečnost životního prostředí ale mohou fosfáty způsobit cévní choroby.

Štrasburk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánek s kebabem

Stánek s kebabem | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Podnět k diskusi dala Česká republika, jak prozradil Radiožurnálu ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

„Podnětem pro řešení fosfátů je asi Česká republika, protože my jsme v roce 2015 začali kontrolovat stravovací zařízení a na výrobky jsme se začali dívat stejně jako na jiné producenty živočišného původu. Takže ten podnět šel z České republiky, protože kebab není uveden na seznamu polotovarů, kde se polyfosfáty mohou používat,“ upřesnil.

Evropská unie se pře o osud kebabu. Používání fosfátů ve zmraženém mase se nezamlouvá Česku

Číst článek

Kontroloři se na fosfáty ve zmrazeném mase zaměřují častěji. „Do evropského systému pro vzájemnou spolupráci jsme oznámili 29 případů nevyhovujících kebabů z Německa, 17 z Polska, ale zjišťujeme fosfáty i ve zmražených rybách,“ popsal Semerád.

Příští rok nové šetření?

Podle zástupců Německé asociace zpracovatelů Döner kebabu, kteří mluvili s deníkem Bild, jsou fosfáty nezbytné k tomu, aby mohlo být maso šťavnaté a mělo typickou kořeněnou chuť. V Německu vytváří kebab podle tamních médií více než 100 tisíc pracovních míst.

Používání fosfátů už před dvěma měsíci schválila Evropská komise. Deník Financial Times ale upozorňuje, že Evropský úřad pro bezpečné potraviny chce škodlivost fosfátů znovu prověřit na konci příštího roku.

Ondřej Elbel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme