Výrobce stahuje z trhu část sladkostí značky Kinder, důvodem je podezření na výskyt salmonely
Kvůli podezření na výskyt salmonely mizí z obchodů některé šarže čokoládových vajíček a bonbonů Kinder. Už zakoupené výrobky z továrny v Belgii a s datem minimální trvanlivosti mezi 19. únorem a 27. zářím letošního roku nemají lidé jíst.
Italský výrobce Ferrero cukrovinky z trhu stahuje preventivně kvůli několika případům salmonely, bakterie se ale v žádném z testovaných výrobků neprokázala. Kompletní seznam podezřelých výrobků je na webu kinder.cz.
Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vyšetřuje desítky případů salmonely spojených s konzumací čokolády v devíti evropských zemích. Společně s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) se zabývá 134 případy potvrzené salmonely anebo podezřeními na tuto nemoc.
Italský výrobce cukrovinek Ferrero v pondělí z preventivních důvodů stáhl z britských a irských regálů čokoládová vajíčka Kinder Surprise. Obdobně firma zakročila i na českém a slovenském trhu, sdělilo Ferrero.
CDC upřesnilo, že nejvyšší počet případů je v Británii, kde bylo k 5. dubnu potvrzeno 63 nemocných. Dodalo, že dalšími zeměmi s pravděpodobnými nebo potvrzenými případy jsou Francie, Irsko, Belgie, Německo, Lucembursko, Nizozemsko, Švédsko a Norsko.