Každý Čech ročně vyhodí 91 kilogramů potravin. V celé zemi je to 1,9 milionu tun ročně. Odhady se ale liší – podle vědců z Mendelovy univerzity v Brně průměrný Čech do koše vyhodí zhruba 54 kilogramů.
45 lidem ze sta tisíc mohou ročně umělá sladidla přinést větší riziko mrtvice. „Nevypadá, že je to moc. Problém je v tom, že sladidla jí strašně moc lidí,“ upozorňuje lékařka Eliška Selinger.
Jestli jste nahlédli do knihy 12 pravidel pro život: Protilátka proti chaosu, kanadského psychologa Petersona, předpokládám, že jste byli překvapení úvodní kapitolou s názvem Narovnej se a vypni hruď.
Podle ministra zemědělství nejsou potraviny rizikové. Obchodní řetězce ale zpřísnily pravidla, rozdávají u vchodu rukavice nebo častěji dezinfikují košíky. Zaměstnanci mají ochranné pomůcky.
Červená rýže je označení pro tradiční čínskou potravinu, dochucovadlo a potravinářské barvivo, které se z vařené rýže vyrábí fermentací za pomoci plísně zvané Monascus purpureus.
„Při válce ve Vietnamu používala americká armáda nechvalně známý přípravek Agent Orange. Dodnes z toho mají lidé zdravotní následky jak tam, tak ve Spojených státech,“ uvedl europoslanec Pavel Poc.