Oblíbená restaurace odcházejícího papeže Benedikta XVI. má stále plno
Papež Benedikt XVI. se chystá na odchod z úřadu, v srdcích milionů křesťanů ale zůstane navždy. Trvalou vzpomínku zanechal i v restauraci, kam ještě jako kardinál Ratzinger pravidelně chodíval na tyrolské speciality.
Vcházím do malé, ale útulné restaurace zvané Tyrolský sklep neboli Tyrolská kantýna. Už na vstupních dveřích mne vítá obraz na skle znázorňující mnicha s půllitrem piva a podobná kresba visí i nad schody vedoucími do podzemí.
Přehlédnout ale v žádném případě nelze několik fotografií papeže Benedikta XVI.
„Chodíval sem ještě jako kardinál, tedy od začátku 90. let minulého století. Naposledy si pak u nás pochutnal na jaře 2005, krátce předtím, než byl zvolen papežem,“ vypráví mi majitelka rodinného podniku, paní Manuela Macher pocházející z Rakouska a pokračuje:
Papežovu oblíbenou restauraci navštívil zvláštní zpravodaj ČRo v Římě Robert Mikoláš
„Oblíbil si naši restauraci, protože vaříme podobně jako v jeho rodném Bavorsku. Sám nám také říkal, že tady najde vše, co mu připomíná domácí kuchyni.“
Krátce nato scházíme dolů, tedy stejně, jako před lety kardinál Ratzinger.
„Tohle je rajská polévka, tady lasagne. Ochutnat můžete i rýžový koláč. Nabízíme i různé druhy zeleniny jako opečenou cuketu, vařenou mrkev nebo artyčoky. A nechybí ani typický buřt se zelím a několik druhů omáček,“ ukazuje mi jedna ze servírek.
A na čem si nejvíc pochutnával sám kardinál Ratzinger?
"Měl rád polévky a dával jim přednost i proto, že italská kuchyně hodně stojí na těstovinách a ty on nemusel. Často si objednal i vídeňský řízek a jako zákusek pak jablečný štrúdl. Vždy ale jedl jen malé porce,“ prozrazuje Manuela Macher, majitelka Tyrolského sklepa nacházejícího se v těsném sousedství hradby spojující Andělský hrad s Vatikánem.