Jakékoli zemědělství je velký zásah do přírody. Jak najít řešení udržitelné pro lidstvo i pro přírodu? Na to hledali odpověď nizozemští filmaři Karsten de Vreughd a Hidde Boersma.
„Mladý lidi obecně dneska moc nechtějí pracovat rukama. A řezničina je docela dřina. Ale doufám, že karta se za chvíli obrátí a řemeslo bude mít zlatý dno,“ věří úspěšný youtuber Jan Málek.
Po ovčí vlně je v Česku často tak malý zájem, že ji musí farmáři pálit. Ovce se jim vyplatí pěstovat pouze na masi. Vyjímkou je tkalcovna Kubák, která poslední roky využívá výhradně českou vlnu.
Zahrada kulturního domu Střelnice v Táboře hostí v neděli festival Naše chutě. Návštěvníci se tam mohou potkat s majiteli místních restaurací i farmáři z blízkého okolí, kteří představí svou produkci.
Rakousko nabízí hodně typů dovolené, včetně té s přívlastkem „bio“. Vedle biohotelů a biopensionů, na které můžete tu a tam narazit, existuje i jeden celý bioregion. Je to v Ramsau nedaleko oblíbeného cíle českých turistů – Dachsteinu. Desítka tamních podniků byla kdysi první svého druhu v celém Rakousku, proto si říkají „bionýři“.
Hospodářská recese postihla v Řecku všechny obyvatele beze zbytku. Malá biofarma na ostrově Korfu ale odolává všem negativním vlivům. Řekové sice zatím neprožívají žádnou velkou biománii, ale čím dál tím více lidí si dává pozor na to, co jí. Mladí biozemědělci to ale nemají snadné. Potýkají se s řeckými úřady a bojují o přežití.
Problémům kolem bio ovoce a zneužívání dotací některými pěstiteli se věnuje dnešní jednání Agrární komory. Část českých ekozemědělců totiž pobírá peníze na bio výrobu z Evropské unie, ale sklízí takzvané bio seno.