Pórku fandí celá Evropa a Evropská unie je největší producent i exportér pórku na světě. Belgie a Nizozemsko patří mezi největší vývozce, často dodávají do Spojeného království a Francie.
Jsem přesvědčená, že květák je fascinující zelenina s bohatou historií, která se z původně vzácného luxusního jídla stala nedílnou součástí našich jídelníčků.
„Chápu, že už si aktivisté vybírají i jinou formu cílů než doposud,“ říká aktivistka Klára Bělíčková. „Je to svévole, která spíš lidi naštve,“ kontruje komentátorka Jana Machalická.
Denního svitu přibylo o slepičí krok, ale zima se na kralování teprve připravuje. A právě na to pozor, obrousit její drápky můžeme změnou domácího vaření, řekla bych přepnutím vaření na zimní provoz.
„Bujabézu u nás vařila babička. Připravovala ji tradičním způsobem. Bylo pro ni prostě nepředstavitelné, že bychom jedli bujabézu bez rybího vývaru s opečenými bagetkami,“ vysvětluje majitelka.
Pro pečivo si lidé chodí ke stánku organizace Kuchaři bez hranic, kteří tu ve svém volnu také vaří teplé jídlo. Další chleba se snaží udat dva manželé Gabriela Kleinová a Libor Minnich.
Na období klidu není ve zpravodajství čas, termín okurková sezona tak zůstává pouze u doslovného významu. Oblíbenou zeleninu můžete třeba zkombinovat s avokádem a uvařit si výbornou letní polévku.
Z kanceláří se lidé stěhují domů, ke stolům na tzv. home office. A to přináší i neskutečný rozmach rozvážkových služeb, dopravců všech kategorií a nákupů přes internet.
Připravila jsem si opět tři recepty, přičemž jsem zabrousila až do vzdálené Asie. Odtud pochází jednoduchá a přitom výborná polévka pho, která je zdrojem všeho potřebného pro naši kondici.
Polévka pho má několik pojítek. Pochází z Vietnamu, základ položili Francouzi, má mnoho variant, osvěží i zahřeje, způsobuje milou závislost a každý ta tři písmenka vyslovuje jinak.
Zahnutá mrkev, příliš žlutý květák a brambory nepravidelného tvaru. Tuny nedokonalé zeleniny se v Česku každoročně vyhodí, protože ji supermarkety odmítají prodávat. Celosvětově se podle zprávy Evropského parlamentu vyhazuje až třetina potravin. Plýtvání se v Česku postavila organizace Zachraň jídlo. Z 350 kilo nedokonalé zeleniny připraví lidem 'křivé polévky' – bramborovou, indickou a minestrone.
Diecézní charita v Českých Budějovicích začíná vařit polévku pro lidi v nouzi. Zdarma ji dostanou každý den kromě neděle. Výdej začne v sobotu 7. prosince.
Náměstí Republiky v Plzni se dnes odpoledne proměnilo v jednu velkou kuchyni. Už podruhé se tam koná První český Festival polévky. Unikátním projektem vrcholí multižánrový festival Živá ulice, který během léta nabídl divadla, koncerty nebo výstavy.
Letošní zima je v Číně jednou z nejkrutějších za poslední desetiletí. Teploty klesly hluboko pod nulu a domácnosti bez topení na to nejsou zařízené. Lidé ale vědí, jak se ve studených bytech a restauracích zahřát. Kromě alkoholu je tradiční rozpalovačem horký kotlík. A nehřejí si u něho ruce, ale žaludky.
V Chebu se v sobotu koná akce spojená se svátkem Tří králů. Jak už je zvykem, starosta Pavel Vanoušek zde bude opět rozlévat polévku. Současně tu můžou lidé přispět na místní projekty chebské Farní charity.
Na několika místech Prahy se tradičně servírovala rybí polévka. Nejvíc lidí zamířilo na Staroměstské náměstí, kde ji opásaný kuchařskou zástěrou rozléval primátor hlavního města Bohuslav Svoboda.
Pražané a návštěvníci hlavního města si mohou Štědrý den zpestřit ochutnávkou rybí štědrovečerní polévky. Bude se servírovat zdarma. Je to jedna z oblíbených pražských tradic.