Jak vypadá běžný pracovní den lidí, kteří se na fotbalovém stadionu pražské Sparty starají o stánky s občerstvením? Při zápase Sparty s Liverpoolem reportér Radiožurnálu Sport Jaroslav Plašil.
Vepřová kýta stála na začátku letošního roku průměrně 124 korun za kilo, v září už za ni zákazníci zaplatili téměř o 10 korun víc. Cena vepřové pečeně se pak od ledna zvýšila skoro o 13 korun.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v Lidlu falšovaný kabanos polské výroby pod privátní značkou řetězce. Ze 158 gramů suroviny mělo být osm gramů hovězího masa. Obsahoval jen 1,58 gramu.
Veterináři prověřují nález dvoucentimetrového úlomku jehly v uzenině Čertíci z Kosteleckých uzenin. Letos jde o druhý případ, úlomek jehly se v lednu našel také ve výrobku od Krahulíka. Obě firmy patří do koncernu Agrofert ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.
Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny IARC, která je součástí WHO, totiž došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.
Lidé už se naučili, že při kupování potravin se vyplatí pořádně si přečíst informace o tom, z čeho se nabízené jídlo skládá. Hledají například to, kolik procent masa je v balené šunce, salámu nebo v párcích.
Podvody s koňským masem začínají dělat problémy tuzemským zpracovatelů masa a výrobcům uzenin. Jejich obchodní partneři po nich požadují písemné ujištění, že dávají do produktů jen ty suroviny, které do nich opravdu patří.
Před Velikonocemi se aktivizují orgány na ochranu spotřebitelů a kontroloři potravin i v Maďarsku. V centru jejich pozornosti jsou především vejce, šunka, čokolády, ale i kolínské vody. Poměrně drsná zpráva ale prišla z Dolní země, kde se našla tuna zkaženého masa připraveného k distribuci.
Čeští zpracovatelé masa vyvracejí mýty o obsahu masných separátů. Jednoznačně odmítají, že by v takzvaně strojově odděleném mase byly pařáty, zobáky, kůže nebo dokonce peří zabitých zvířat.
Špekáček, lovecký salám, spišské párky nebo třeba liptovský salám - tyto tradiční uzeniny z Česka a Slovenska získaly uznání Evropské unie. Brusel je zapsal na seznam zaručených specialit.
Česko a Polsko se přou, které z nich Evropská unie přizná právo na některé uzeniny. Třeba právě na známý točený salám kabanos nebo mysliveckou klobásu.
V Polsku se rozrůstá skandál kolem prodeje zkažených uzenin jednoho z největších tamních výrobců. Firma Constar zásobuje i velké obchodní řetězce, jejich zaměstnanci proto celý víkend prověřovali kvalitu uzenářských výrobků.