Házet 90 metrů je v silách současné špičky, myslí si oštěpař Veselý

Mužský hod oštěpem je výstavní českou atletickou disciplínou, která ale ve světovém měřítku v posledních letech stagnuje. To si uvědomuje i mistr světa z Moskvy Vítězslav Veselý, který se připravuje pod vedením Jana Železného, který svým výkonem 98,48 metru stále neohroženě drží světový rekord.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oštěpař Vítězslav Veselý se zlatou medailí z MS

Oštěpař Vítězslav Veselý se zlatou medailí z MS | Foto: Jakub Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Jak skončila kariéra Honzy Železného a jeho soupeřů, tak nastal útlum. Tero nebo Andreas hodili devadesát, to byli vládci. A když přestali házet, tak ta špička prořídla. Uvidíme, co bude dál," přemýšlí o budoucnosti mužského oštěpu Vítěslav Veselý.

Fin Tero Pitkämäki ani Nor Andreas Thorkildsen ještě sice s kariérou neskončili, ale oba se v posledních sezonách spíš trápili. A tak je u posledního devadesátimetrového hodu datum 14. srpna 2011. Podle 30letého Veselého je hranice 90 metrů v silách současných oštěpařů a velkou budoucnost vidí hlavně v Rusovi a Keňanovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oštěpař Vítězslav Veselý o možnostech přehodit 90 metrů

„Pár mladých nadějných, kteří by mohli házet daleko, tam je. Tarabin je velice mladý a uvidí se, jak se bude dál vyvíjet. To, co předvádí na svůj věk, je velice solidní. A teď vystrčil růžky Yego, Afričan. Ten hází velice pěkně technicky, jen má ještě spoustu rezerv v tréninku," myslí si Veselý.

Druhým dechem ale Veselý dodává, že ani skvěle fyzicky vybavený atlet nemusí být tím nejlepším oštěpařem. Hlavně musí umět skloubit hrubou sílu s technikou.

„Často se říká: ten bude házet daleko... Ale u oštěpu je strašně těžké udržet stabilitu výkonu, rozhodují hrozné nuance. A když si jeden rok řeknete, že pořádně natrénujete, tak sice budete hodně nabitej, ale to tělo bude trochu jinačí a projeví se to v technice, která zase nebude tak vyšperkovaná a ten oštěp prostě neodletí."

To byl i případ nejlepších světových oštěpařů v minulých sezonách. A čeští fanoušci teď jen netrpělivě čekají, jestli se v posledních letech zapovězená devadesátka podaří prolomit právě 30letému světovému šampionovi z Hodonína.

Jakub Marek, Jiří Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme