Když se oběd nedojí, je večer výběr. Na MS mají biatlonisté vlastního kuchaře
Chtěli se vyhnout skandinávským jídlům, a tak si čeští biatlonisté přivezli na mistrovství světa vlastního kuchaře. V kuchyni ale během MS pomáhá kompletní česká reprezentace, mytí nádobí se ujme i svazový prezident.
„K obědu bude čočka na kyselo, sázené vajíčko a česneková polévka,“ hlásí z kuchyně Petr Bielčík. „Před závodem se dělají lehčí jídla, sportovci jedí špagety skoro na sucho se sýrem. Nají se až po závodě,“ vysvětluje kuchař české biatlonové reprezentaci.
Jde o jediného kuchaře výpravy, sám ale na práci nikdy není. „Všichni jsou hrozně ochotní a chtějí pomáhat. Nejpilnější jsou děvčata, ale dneska Michal Šlesingr naplnil a zapnul myčku. Všichni pracují bez rozdílu,“ těší ho.
Petr Bielčík je z chaty na Suchém vrchu v Orlických horách zvyklý na profesionální kolegy, na větší a lépe vybavenou kuchyni i na jinou stravu. Guláš by pro biatlonisty asi nebyl nejvhodnějším jídlem. Výživová poradkyně zařadila do jejich jídelníčku hlavně těstoviny, zeleninu nebo třeba kaše.
„Vaří delikátně, zrovna ‚čóča‘ je něco pro mě,“ chválí Jitka Landová, vyhlášený jedlík. Během oběda jsou ale i výhrady. „Dal bych si párek, v jídelníčku bylo volský oko, a ne tohle,“ posteskl si s úsměvem Ondřej Moravec.
Na podmínky střílí solidně, chválí trenér Vítkovou před vytrvalostním závodem
Číst článek
Michal Šlesingr si ale kuchyni pochvaluje, je rád, že díky českému kuchaři nemusí jíst specifické skandinávské pokrmy. „Chutná mi. Už máme i výběr. Když se oběd nedojí, tak máme k večeři výběr,“ usmívá se čtvrtý muž stíhacího závodu.
Nádobí se po společném obědě ujal svazový prezident Petr Hamza. „Se čtyřmi dětmi musí člověk umývat nádobí dost často,“ přiznává praxi z domova, kde se povinnostem věnuje téměř denně. „Když jsem doma, tak určitě. Jinak by mě manželka zabila,“ dodává.