Od 1. května 2025 se mění pravidla pro placení rozhlasového poplatku. Více informací zde.

Lidé mohou na festivalu v Praze ochutnat na sto druhů kávy

Člověk spotřebuje v průměru jeden a půl kilogramu kávových bobů ročně. Rekordmany jsou Finové, kteří ročně vypijí kávu z 12 kil kávových bobů. A to je třikrát víc než v České republice. Aktuální trendy i zajímavosti o kávě nabídne už druhý ročník Prague Coffee Festivalu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šálek kávy

Šálek kávy | Foto: Free Digital Photos

Ochutnávka víc než stovky druhů káv, přednášky, ale taky etiopský kávový obřad - to je jen zlomek programu festivalu.

„Účastníkem festivalu je farmář z Panamy, který bude povídat o tom, jakým způsobem kávu pěstuje, až přes program týkající se indonéské kávy nebo cibetkové kávy,“ upřesňuje spoluorganizátor Daniel Kolský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o kávě a Prague Coffee Festivalu natáčel redaktor Miroslav Petráček

Do akce se od 30. září do 4. října zapojí také mnohé kavárny po celé republice. A 5. října zavítá do pražské novoměstské radnice. „Velkou část programu jsme přenesli přímo do kaváren, aby se jednotlivé kavárny představily,“ doplňuje Kolský.

Pití kávy se často pojí se společenskou událostí nebo s určitým denním rituálem v našem životě. Oblíbený nápoj si každý může připravit nejen v kávovaru, ale taky metodou aeropress.

„Přišlo to na svět v Americe zhruba před 10 lety. My ji připravujeme okolo 75 stupňů Celsia z jemně namleté kávy. Je to v podstatě píst, ve kterém se káva nejdřív vylouhuje a následně se jemným lidským tlakem přeextrahuje do připravené konvičky,“ popisuje spoluorganizátor Prague Coffee Festivalu Martin Bašus.

Káva může být zdraví prospěšná

Dalšími jednoduchými metodami přípravy kávy je drip bar neboli překapávání a french press - stlačení kávy v konvici. Podle Martina Bašuse je taková příprava šetrnější jak ke kávě, tak i k lidskému zdraví. Opačným případem je tradiční český turek.

„Voda při přípravě má být v kontaktu se samotnou kávou jenom po určitou dobu. Protože vždy při jakékoli přípravě se z toho po delší době dostávají látky, které v kávě nemají co dělat. Tedy látky, které nejsou dobré pro organismus,“ vysvětluje Bašus.

Káva podle řady studií snižuje riziko demence a cukrovky druhého typu, která souvisí s obezitou. Mírně snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Doporučované množství kávy pro její příznivé účinky na zdraví je asi 4 - 6 šálků denně. Naproti tomu nadměrným pitím se odvodňuje organismus a urychluje stárnutí.

Když jsou kávové bobulky (ve skutečnosti peckovice) zralé, otrhají se a přeberou | Foto: David Koubek

Miroslav Petráček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme