Milovníci burčáku mohou být klidní, inspektoři žádné nedostatky nezjistili
Je období burčáku, a tak jeho kvalitu kontrolovala také Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zatím je vše v pořádku - nedostatky v kvalitě částečně zkvašeného moštu zatím nebyly zjištěny.
Inspekce měla plné ruce práce kvůli přetrvávající methanolové aféře, přesto musí zbýt čas i na další produkty, které nepočkají.
„My jsem nerezignovali ani na ty ostatní komodity. Zrovna burčáky, což je sezónní záležitost, byly a jsou předmětem naší kontroly i v tuto dobu,“ ujišťuje ředitel kontrolní a právní sekce Martin Klanica.
Od začátku srpna tak bylo provedeno asi 360 kontrol a odebrána necelá padesátka podezřelých vzorků. Výsledky jsou dosud známy u dvanácti - všechny byly v pořádku. Burčák tak pochází opravdu z hroznů z moravských a českých vinic.
Nyní se nacházíme v laboratorním komplexu inspekce, ve fermentační místnosti, tedy jakési kuchyňce, kde dozrávají odebrané vzorky burčáku a vedle se zpracovávají hrozny z oblasti, odkud má podle prodejce burčák pocházet. A právě na tomto porovnávání vlastností obou vzorků je testování založeno.
„Tohle je přípravná laboratoř, kde dochází k destilaci těch zkvašených hroznů a dokvašených burčáků. Tady vidíme přístroje automatické destilace, na kterých se právě destiluje ethanol zhruba v 90 procentní destilaci,“ vysvětluje vedoucí oddělení izotopových analýz Kamil Kolář.
Téměř čistý ethanol se pak dále používá pro zjištění botanického původu hroznů a případně geografického původu. „Tady řešíme i rozlišení burčáku jakožto českého produktu versus částečně zkvašeného moštu, který pochází z jiných zemí než z České republiky,“ říká.
Finále se odehrává na dvou supersložitých přístrojích - hmotnostním spektrometru a nukleární magnetické rezonanci - opět se porovnává burčák a kontrolní vzorek zpracovaných hroznů, tentokrát ovšem na úrovni některých izotopů.
Podle zákona končí burčáková sezóna 30. listopadu a s ohledem na délku testování je možné, že výsledky naposledy odebraných vzorků budou známy až na Silvestra.