Vláknina zahání smrt, ukázala studie amerických lékařů
Strava bohatá na vlákninu nepomáhá jen v boji s obezitou. V nejnovější studii amerických lékařů se prokázalo, že snižuje riziko úmrtí bez ohledu na příčiny.
Konzumace stravy bohaté na vlákninu bývá dávána do souvislosti s prevencí obezity, cukrovky druhého typu, kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny. Tato organická hmota rostlinného původu prochází naším trávicím traktem takřka beze změny, protože nejsme vybaveni k jejímu trávení.
Přesto je pro fungování lidského organismu důležitá. Napomáhá peristaltice střeva, snižuje koncentraci cholesterolu a glukózy v krvi, normalizuje krevní tlak, potlačuje zánětlivé procesy ve střevu a váže na sebe nebezpečné látky, schopné vyvolat nádorové bujení.
Američtí vědci z National Cancer Institute v Rockwille vyhodnotili data získaná během 9 let sledování jídelníčku a zdravotního stavu 220 000 mužů a 170 000 žen. Během výzkumu zemřelo 20 000 sledovaných mužů a 11 000 žen. Denní spotřeba vlákniny se pohybovala u mužů od 13 do 29 gramů. Ženy denně konzumovaly 11 až 26 gramů vlákniny.
Ukázal se celkem jasný vztah mezi rizikem úmrtí a nedostatkem vlákniny ve stravě. Muži i ženy, kteří konzumovali nejvíce vlákniny, umírali podstatně méně než sledovaní dobrovolníci s nejnižším denním příjmem vlákniny.
Riziko kardiovaskulárních chorob, infekčních nemocí a respiračních onemocnění klesalo při vysoké konzumaci vlákniny až o polovinu. Jako účinná se jevila především vláknina pocházející z obilovin. Vláknina z jiných zdrojů, např. z ovoce, neměla významnější pozitivní účinek.
Výsledky studie byly zveřejněny v lékařském časopise Archives of Internal Medicine.