Vláknina zahání smrt, ukázala studie amerických lékařů

Strava bohatá na vlákninu nepomáhá jen v boji s obezitou. V nejnovější studii amerických lékařů se prokázalo, že snižuje riziko úmrtí bez ohledu na příčiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrnka obilí

Zrnka obilí | Foto: Corel GALLERY

Konzumace stravy bohaté na vlákninu bývá dávána do souvislosti s prevencí obezity, cukrovky druhého typu, kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny. Tato organická hmota rostlinného původu prochází naším trávicím traktem takřka beze změny, protože nejsme vybaveni k jejímu trávení.

Přesto je pro fungování lidského organismu důležitá. Napomáhá peristaltice střeva, snižuje koncentraci cholesterolu a glukózy v krvi, normalizuje krevní tlak, potlačuje zánětlivé procesy ve střevu a váže na sebe nebezpečné látky, schopné vyvolat nádorové bujení.

Američtí vědci z National Cancer Institute v Rockwille vyhodnotili data získaná během 9 let sledování jídelníčku a zdravotního stavu 220 000 mužů a 170 000 žen. Během výzkumu zemřelo 20 000 sledovaných mužů a 11 000 žen. Denní spotřeba vlákniny se pohybovala u mužů od 13 do 29 gramů. Ženy denně konzumovaly 11 až 26 gramů vlákniny.

Ukázal se celkem jasný vztah mezi rizikem úmrtí a nedostatkem vlákniny ve stravě. Muži i ženy, kteří konzumovali nejvíce vlákniny, umírali podstatně méně než sledovaní dobrovolníci s nejnižším denním příjmem vlákniny.

Riziko kardiovaskulárních chorob, infekčních nemocí a respiračních onemocnění klesalo při vysoké konzumaci vlákniny až o polovinu. Jako účinná se jevila především vláknina pocházející z obilovin. Vláknina z jiných zdrojů, např. z ovoce, neměla významnější pozitivní účinek.

Výsledky studie byly zveřejněny v lékařském časopise Archives of Internal Medicine.

Jaroslav Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme