Zvažujete koupi chalupy v Česku? Rekreační nemovitosti před sezonou překvapivě zlevňují

Před letní sezonou ceny chat a chalup obvykle stoupají a rekreační nemovitosti bývají nejdražší. Letos ale překvapivě klesly. Ukazují to nejen data kombinovaného indexu digitální služby Bezrealitky.cz, ale potvrzují to i makléři realitních kanceláří. Podle nich více než když jindy už také nehraje v ceně roli jen lokalita, ale zásadní je pro kupující i stav objektu. A jsou takové, za které jsou zájemci ochotní platit i vyšší částky.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chalupa, ilustrační foto

Zvažujete koupi chalupy v Česku? (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pan Jaroslav z Prahy koupil za výhodnou cenu pozemek v nádherné lokalitě Českého Švýcarska těsně před covidem. Už tehdy to bral jako investici a začal na něm stavět chalupu, kterou teď hodlá prodat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvažujete koupi chalupy v Česku? Poslechněte si reportáž Moniky Ginterové

A možná ho ani nemusí moc trápit, že průměrné ceny za chalupy ve druhém letošním čtvrtletí klesly podle dat Bezrealitky.cz o pět procent. Podle ředitele portálu Martina Ponzera se totiž trh zároveň rozdělil na dvě části.

„Jedna část, což je většina, nazvěme ji třeba běžné chaty a chalupy, mezi které patří i starší domy, které vyžadují rekonstrukci, tak tady ceny nerostly, naopak klesaly. Do druhé části trhu bychom zařadili nemovitosti, které mají vysokou architektonickou hodnotu nebo jsou v atraktivní lokalitě,“ popisuje Ponzer pro Radiožurnál.

V Českém Švýcarsku se ceny chalup, jako má pan Jaroslav, pohybují mezi pěti a osmi miliony korun. Podle makléřů je to odpovídající částka vzhledem k atraktivnímu místu a taky stavu nemovitosti.

Ve Zlíně platí nejvyšší daň z nemovitosti v Česku. Za letošní rok narostla v průměru o pětinásobek

Číst článek

Ceny neklesají ani u podhorských a horských chalup v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Naopak. U typické roubenky se zachovalými lidovými prvky není výjimkou až 30procentní meziroční růst ceny až na 15 milionů korun. Ale i tady platí zmíněné pravidlo, že musí být v perfektním stavu. Jinak je to o dost méně.

„Například v Českém ráji, v žádané lokalitě stojí krásná velká roubenka před rekonstrukcí tři miliony korun. Před rokem stála 3,5 milionu korun,“ ukazuje na konkrétním případu Monika Lukešová z portálu Videobydlení.cz.

Vývoj cen?

Nabídka je podle makléřů pestrá, takže kdo s koupí chaty nebo chalupy nespěchá, může počkat na podzimní posezonní „výprodej“. Na druhou stranu by ale neměl otálet příliš dlouho.

42:04

Kupoval bych byt až od 2+1, menší se nevyplatí. Příští pražskou Letnou budou Michle a Nusle, radí makléř

Číst článek

„Dá se očekávat, že Česká národní banka bude v příštích měsících nadále snižovat základní úrokovou sazbu. A pokud se tak doopravdy stane, tak ruku v ruce s tím se téměř jistě ta křivka cen nemovitostí začne otáčet a ceny začnou růst,“ radí Jakub Žižka ze společnosti RE/MAX.

Jaké budou ceny, ale můžou v příštích měsících ovlivnit i úplně nové okolnosti. Pro některé zájemce může být atraktivní pořídit si místo chalupy v Česku nemovitost u moře.

„Jak se zvýšila cenová hladina rekreačních nemovitostí, tak si lidé uvědomili, že za podobnou cenu, jako stojí chata třeba někde u Prahy, mohou mít baráček ve Španělsku nebo Chorvatsku,“ potvrzuje marketingový ředitel Next Reality Jan Babka.

A zamíchat s úmyslem koupit chatu či chalupu mohou nakonec i místní koeficienty daně z nemovitosti. Řada z nich totiž skokově vzrostla právě v oblastech, kde jsou domy sloužící k rekreaci. Roční poplatek za nemovitost tam může být vyšší oproti dřívějšku až o tisíce korun.

Monika Ginterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme