Ekonomické fórum se zaměří na Evropu, Blízký východ, severní Afriku a centrální Asii

Jak výrazně se ovlivňují evropská dluhová krize, arabské jaro a ruská zima, to naznačí dnes začínající Světové ekonomické fórum. To se poprvé ve své historii společně zaměří na Evropu, Blízký východ, severní Afriku a centrální Asii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ankara je správní centrum Turecka

Ankara je správní centrum Turecka | Foto: Creative Commons Attribution-NonComercial 2.0 Generic, Adam Reeder

Ekonomické a politické špičky z těchto regionů budou řešit výzvu v podobě nového definování způsobu, jakým vláda, podniky a občanská společnost mají spolupracovat. Ale půjde také o hledání vhodného modelu řešení problémů ve spolupráci se zeměmi ze zmíněných regionů.

Podle Michaela Romancova z Metropolitní univerzity v Praze je na letošním Světovém ekonomickém fóru nejzajímavější to, kdo je jeho hostitelem. Tím je Turecko.

„A Turecko samo sebe začíná vlastně definovat jako stát, který leží na pomyslné hranici mezi severem a jihem, východem a západem. A Turci jakožto hostitelé do značné míry přišli se všemi těmi tématy, a tím chtějí především posílit své postavení ve světové aréně,“ uvedl Romancov ve Světě o osmé a pokračoval:

Přehrát

00:00 / 00:00

Témata Světového ekonomického fóra rozebral ve Světě o osmé Michael Romancov z Metropolitní univerzity v Praze

„Je třeba si uvědomit, že žijeme v době, kdy se začínají vynořovat nové, zajímavé - nechci použít termín mocnosti, ale prostě státy, o nichž se předpokládá, že budou mít vliv. A Turecko jednoznačně chce patřit mezi ně, a právě takovýto design té schůzky jako by Turecku napomáhá k tomu, aby svou pozici ve světlé aréně zviditelnilo,“ vysvětlil.

Mezi hlavní problémy všech zmiňovaných oblastí a speciálně Evropy patří nezaměstnanost. Romancov je ale skeptický k tomu, že by se spolupráce mezi těmito regiony mohla stát významným prvkem pro její snížení.

„Nezaměstnanost je samozřejmě fenomén, který je strašně důležitý ve všech těch oblastech, protože nezaměstnanost všude zvyšuje sociální napětí. Já bych byl velmi opatrný v tom, že by se spoluprací těchto čtyř regionů mohlo prosadit výrazné snížení nezaměstnanosti.“

„Chtěl bych třeba připomenout, že Evropská unie už se v takzvaném barcelonském procesu na konci 90. let zavázala vytvořit miliony pracovních příležitostí v arabském světě, míněno především v severní Africe a Blízkém východě, kde cílem mělo být snížení nelegální migrace do Evropy. Tento cíl se zcela evidentně nepovedl,“ poznamenal Michael Romancov.

Tomáš Pavlíček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme