Energetické společnosti jsou žhavým zbožím

Energetické společnosti přispěly k růstu světových trhů i domácí burzy a i nadále je jejich výhled podle mnoha expertů příznivý. V regionu střední a východní Evropy by se navíc v nejbližších dnech mohly dočkat výrazné podpory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Polský PGE totiž začne nabízet své akcie za celkem 1,7 miliardy dolarů, což by měla být největší letošní akce svého druhu v Evropě.

V Česku pak energetickým společnostem podává pomocnou ruku stát: OKD může v karvinském dole ČSA těžit až do roku 2016, prolomení ekologických těžebních limitů u hnědého uhlí má vláda na stole a zveřejněná energetická strategie podle všeho bude klást důraz na větší soběstačnost Česka a tím i podporu domácích firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci energetických společností ve střední Evropě mluvil na Rádiu Česko analytik britské společnosti Infospectrum Nicolas Franckx.

Podle analytika britské společnosti Infospectrum Nicolase Franckxe jsou české firmy z oboru u západních investorů stále v kurzu: "Například velcí ruští nebo ukrajinští oligarchové, když chtějí mít transparentnější strukturu pro obchodní se zahraničními partnery, tak velmi často založí pobočku v Česku. Jde o tradingovou společnost, která má sídlo v Praze."

"Tato společnost je transparentní, protože všechny informace o ní jsou dostupné na internetu. Pro západoevropské partnery je proto mnohem lepší jednat s transparentní firmou v Čechách než s firmou v Rusku nebo na Ukrajině, o které se těžko hledají informace," vysvětluje Franckx.

Informace o českých společnostech jsou dohledatelné

Podle něj je velký rozdíl, zda hledáte informace o české nebo ruské společnosti. Analytik zároveň chválí český obchodní registr, který je dostupný na internetu a obsahuje mnoho informací. Takové služby v zemích východní Evropy nebo střední Asie nejsou dostupné a velkým západním společnostem to ztěžuje obchodování.

"V Rusku zjistíte pouze, že firmy existují. V Bělorusku a na Ukrajině registr existuje, ale není na internetu, takže pokud nemáte v zemi kontakty, tak se nic nedovíte. Například v Kazachstánu nebo Kyrgyzstánu je opravdu zázrak, když se k takovým informacím dostanete," vysvětluje analytika britské společnosti Infospectrum.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme