Snižování emisí a přechod na elektromobily ohrozí pracovní místa, stěžuje si sdružení výrobců

Návrhy Evropské komise ohledně snižování automobilových emisí oxidu uhličitého by mohly vést k úbytku pracovních míst v automobilovém průmyslu. Uvedlo to v úterý Evropské sdružení výrobců automobilů, které se odvolává na zprávu společnosti FTI Consulting.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektromobily v dobíjecí stanici

Elektromobily v dobíjecí stanici | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: Český rozhlas

Podle zprávy by měl příliš rychlý přechod k elektromobilům „nesmírný dopad“ na zaměstnanost, protože výroba a údržba je u těchto vozů méně náročná na práci než u tradičních automobilů, píše sdružení výrobců. Upozorňuje také, že automobilový průmysl se na celkové zaměstnanosti ve zpracovatelském sektoru Evropské unie podílí více než 11 procenty.

Kalašnikov chce porazit Teslu, zbrojařský koncern představil vlastní elektromobil CV-1

Číst článek

Evropská komise v hodnocení potenciálních důsledků svých návrhů sice připouští, že elektromobily jsou méně náročné na práci, podle zprávy FTI však negativní dopady navrhovaných emisních cílů podhodnocuje.

„Tato zpráva jasně ukazuje, že příliš přísné cíle pro oxid uhličitý i nerealistické kvóty pro prodej elektromobilů by mohly vést k vážným strukturálním problémům po celé EU,“ uvedl generální tajemník sdružení Erik Jonnaert.

Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí by měl o návrzích na snižování automobilových emisí po roce 2020 hlasovat začátkem příštího týdne, na plenární schůzi by se pak hlasování mělo uskutečnit začátkem října, uvedla agentura AP.

Německý europoslanec za Zelené Michael Cramer podle AP sdružení obvinil, že se snaží mezi zákonodárci vyvolat paniku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme