Eurostat: Potraviny v Česku zdražují, stále však patří mezi nejlevnější v Unii
Potraviny na tuzemském trhu zdražují, ale podle údajů Eurostatu za minulý rok je v Evropské unii jen pět zemí, kde stojí méně než v Česku. Tady se loni ceny držely na asi 85 procentech evropského průměru. Nejlevněji se pak potraviny prodávají v Polsku, nejvíce stojí v Dánsku. Vyplývá to ze statistiky, kterou Eurostat dnes zveřejnil.
Na tom, že v Česku jsou potraviny v evropském srovnání jedny z nejlevnějších, se podílí několik faktorů.
„Kromě toho, že jsme v minulosti byli tradičním výrobcem potravin ve středoevropské oblasti a výroba je tu dodnes poměrně silná, tak bohužel pro většinu lidí přežívá určitý fenomén z dob socialismu, že potravina má být levná,“ myslí si programový a strategický ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna.
Hostem Radiožurnálu byl Miroslav Koberna, programový a strategický ředitel Potravinářské komory
Čeští spotřebitelé tak podle něj chtějí, aby jídlo bylo především levné, a obchodní řetězce z tohoto požadavku udělaly marketingový tah. Dodává, že srovnání s evropským trhem s potravinami nemá nijak příznivou výpovědní hodnotu.
„Když si uvědomíme, že Česká republika má jednu z nejvyšších daní na potraviny Evropské unii a obchodní řetězce v České republice mají jednu z nejvyšších marží, se kterou se v Evropě pracuje, tak to znamená, že kvalita potravin, které se prodávají na českém trhu, je alarmující,“ upozorňuje Koberna.
Potraviny na českém trhu přitom vesměs postupně zdražují. Koberna tvrdí, že to nesouvisí ani tak s pohybem cen v okolních zemích, ale se zvyšujícími se cenami komodit a energie, na které jsou potraviny citlivé. Spotřebitelé prý navíc už tolik nechtějí diskontní zboží.