Jemné pečivo podraží kvůli cenám vajec až o 15 procent

Záviny, buchty nebo třeba bábovky zřejmě do několika týdnů podraží. Důvodem jsou rostoucí ceny mouky, cukru nebo vajec. Podle pekárenského technologa Václava Bozděcha vzrostou ceny jemného pečiva o deset až patnáct procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bábovka

Bábovka | Foto: Věra Strnadová

„Můj odhad se pohybuje o 10 až 15 procent nahoru. Může se stát, že během měsíce nebo dvou se k tomuto navýšení můžou dopracovat.“

Výrobci doposud využívali zásoby sušených vajec nebo melanže, takže ceny nerostly tak rychle. Rohlíků a chleba by se zdražování zatím týkat nemělo.

Od začátku roku ceny vajec vylétly na dvojnásobek. Dražší jsou i vaječné směsi a sušené žloutky. V celé Evropské unii totiž klesla produkce, protože začala platit směrnice, zakazující chov slepic v menších klecích.

Igor Maňour, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme