Korean Air mohou v budoucnu ovládnout celé ČSA. Korejcům to zajišťuje předkupní právo

Korejská letecká společnost Korean Air se chce stát v budoucnu většinovým vlastníkem Českých aerolinií. Do smlouvy o převzetí 44 procent akcií, kterou schválila vláda, si proto prosadila předkupní právo na zbývající akcie ve vlastnictví státního Českého aeroholdingu. Potvrdil to jeho generální ředitel Miroslav Dvořák.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSA

ČSA | Foto: Tomáš Adamec

Strategický partner z Asie může mít v současné době v evropských aerolinkách pouze menšinový podíl, což vyplývá z nařízení Evropské komise.

„Nedovoluje vstup neevropského investora do evropských aerolinek s majoritní účastí, protože potom bychom přišli o status evropského přepravce. To znamená operovat v takzvaném open sky prostoru. V případě, že dojde ke zrušení tohoto omezení, má Korean Air možnost si koupit všechny akcie, které bude Česká aeroholding vlastnit,“ říká Dvořák.

Evropská komise už loni oznámila, že chce omezení, podle kterého nemohou neevropští dopravci získat v evropských aerolinkách většinový podíl, zrušit.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme