Kurz koruny k euru se krátce dostal pod 25 korun, kde byl naposledy před epidemií

Česká měna se v pátek krátce dostala k euru pod hranici 25 korun, kde byl kurz naposledy loni v únoru před začátkem epidemie nemoci covid-19 v Česku, vyplývá z dat agentury Bloomberg. Kurz ale následně opět vystoupal nad 25 korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Česká měna se v pátek krátce dostala k euru pod hranici 25 korun (ilustrační foto) | Foto: vkombajn | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Koruna posiluje zejména z důvodu razantního zvyšování základní úrokové sazby České národní banky. Ta zatraktivňuje korunu v očích mezinárodních investorů. Zvyšuje totiž úročení korunových aktiv,“ uvedl k pátečnímu posílení koruny analytik Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Bankovní rada České národní banky ve středu zvýšila základní úrokovou sazbu, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, o jeden procentní bod na 3,75 procenta.

Od středečního zvýšení základní úrokové sazby česká měna podle údajů serveru Patria Online ve středu i čtvrtek posilovala k euru. Už ve středu se dostala na kurz 25,11 Kč/EUR a ve čtvrtek na 25,09 Kč/EUR, což byla nejsilnější úroveň od konce února 2020.

Pod 25 korunami za euro byl kurz podle Patrie naposledy 19. února 2020, kdy činil 24,96 Kč/EUR. V pátek podle Bloombergu krátce zpevnila na 24,972.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme