Liberty Ostrava na sebe podala insolvenční návrh. ‚Vláda pro firmu hledá investora,‘ řekl Síkela

Krajský soud v Ostravě zahájil insolvenční řízení s hutní společností Liberty Ostrava. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Uvedla v něm, že je v platební neschopnosti a její závazky po lhůtě splatnosti, které není schopna plnit, převyšují pět miliard korun. Ministr průmyslu Síkela řekl, že vláda chce pro firmu najít investora, co zachová výrobu a velkou část zaměstnanců. Jednání se vedou, ale ještě čeká kus cesty, dodal Síkela.

Aktualizováno Ostrava (Aktualizováno: 12:38 13. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní brána podniku Liberty

Hlavní brána podniku Liberty | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Zájem investorů o podnik zřejmě je, s jedním českým je v kontaktu vláda, oznámil ve středu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Liberty uvedla, že se potýká s hospodářskými potížemi od loňského podzimu. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí.

Denní ztráta 25 milionů korun. Liberty Ostrava žádá o reorganizaci podle insolvenčního zákona, hledá kupce

Číst článek

V insolvenčním návrhu Liberty uvedla, že má téměř 5000 zaměstnanců. Převážná část z nich je od prosince doma. Od pondělí budou moct žádat úřad práce o výplatu nevyplacené mzdy, uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Úřad práce podle něj posílí kapacity na pobočce v Ostravě. Jurečka řekl, že zaměstnanci Liberty mohou o náhradu nevyplacené mzdy zažádat den po výplatním termínu, který v huti připadá na tento pátek. Pracovníci úřadu práce se budou snažit žádosti zpracovat v řádu dní, doplnil.

Insolvenční návrh

Podle návrhu se firma s finančními potížemi potýká od roku 2023. „Během posledních let došlo k řadě globálních událostí (pandemie covidu-19, válečný konflikt na Ukrajině, nárůst úrokových sazeb, inflační tlaky), které postihly ocelářský průmysl. Všechny ocelářské společnosti byly globálně ovlivněny nedostatkem poptávky a exponenciálně rostoucími náklady na energie. Tyto události měly výrazný dopad i na provoz dlužníka, který byl nucen v závěru roku 2023 postupně zcela utlumit svou výrobu,“ píše v návrhu právní zástupce společnosti Robert Pelikán. 

Společnost ovšem počítala s tím, že letos dojde k „oživení poptávky a s tím souvisejícímu nárůstu ziskovosti výroby“. S touto predikcí společnost počítala i v době, kdy se rozhodla o preventivní restrukturalizaci.

Před věřiteli dosud firmu chránilo moratorium vyhlášené soudem a huť chystala preventivní restrukturalizaci. Ve středu ale Liberty oznámila, že od preventivní restrukturalizace ustupuje, požádá soud o reorganizaci podle insolvenčního zákona a zahajuje kroky směřující k prodeji ostravských provozů.

mst, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme