NKÚ objevil nejasnosti v čerpání evropských prostředků na migrační politiku

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil nedostatky u některých tendrů, které se týkaly práce s uprchlíky a žadateli o azyl. Správa uprchlických zařízení například nechala běžet tendr, i když ani jeden z uchazečů nesplnil všechny vyhlášené požadavky. Jindy, když správa vybírala osobní auta, stanovila podmínky, kterým mohl vyhovět jediný model vozu na českém trhu. Úřad kontroloval projekty dokončené od roku 2009 do půlky loňského roku 2011.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Tomáš Adamec

Správa uprchlických zařízení podle zjištění NKÚ změnila požadavky v tendru a zakázku nakonec dostal uchazeč, kterému dala hodnoticí komise druhé místo s vyšší cenou.

„Tady změnil zadavatel technické podmínky, které chtěl. Šlo o stohovatelné postele pro pobytová zařízení. V tomto případě došlo k tomu, že ostatní uchazeči o tom nevěděli,“ vysvětluje členka NKÚ Marie Hošková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Členka NKÚ Marie Hošková se vyjádřila k nedostatkům ohledně čerpání peněz na migrační politiku

Necelých sedm procent kontrolovaných prostředků tedy není způsobilých k financování z evropských fondů. Nezpůsobilými výdaji, které porušují rozpočtovou kázeň, se bude dále zabývat finanční úřad.

„My jsme úřadem nalézacím. To znamená nalezneme, popíšeme, řekneme, že podle nás porušili, a finanční úřad si udělá kontrolu svoji a potom rozhodne,“ říká Hošková.

Na rozhodnutí finančního úřadu bude záviset, jestli bude muset zadavatel, který už zakázku uskutečnil, peníze z veřejných rozpočtů vrátit.

Zjištění je pro ministerstvo vnitra a Správu uprchlických zařízení závazné. „Ve většině případů ministerstvo potom pro vládu vypracuje opatření k nápravě, která jsou součástí jejich informací pro vládu. Vláda projednává kontrolní závěry, respektive tyto kontrolní závěry přijdou pak na projednávání i do poslanecké sněmovny, respektive do kontrolního výboru,“ dodává Hošková.

Martina Mašková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme