Těžba ropy se zvýší o milion barelů denně, dohodly se země OPEC

Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dohodli, že od července zvýší těžbu asi o jeden milion barelů denně. Uvedla to v pátek agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené s jednáním ministrů v sídle kartelu ve Vídni. Jaký bude nyní celkový objem těžby, ale není jasné. Svůj odmítavý postoj ke zvýšení těžby poněkud zmírnil Írán.

Vídeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zařízení na těžbu ropy

Zařízení na těžbu ropy | Foto: Ernest Scheyder | Zdroj: Reuters

Zvýšení těžby je nominální, skutečný nárůst bude nižší.

Některé státy, které dosud kvůli různým potížím těžily méně, budou těžbu o nový limit z uvedených důvodů zvyšovat jen obtížně, zatímco ostatním producentům nebude umožněno, aby výpadek nahradili.

Saúdské Arábii se zjevně podařilo přesvědčit své spojence o nutnosti zvýšit těžbu. Podobně se k situaci staví Rusko, které je největším producentem ropy na světě a signatářem dohody členských i nečlenských zemí OPEC o omezování těžby o 1,8 milionu barelů denně. Tato dohoda platí od začátku loňského roku.

Zvýšení těžby zhruba o jeden milion barelů denně, což představuje asi jedno procento globální nabídky, se podle Rijádu a Moskvy blíží kompromisu. Rusko dříve prosazovalo zvýšení těžby o 1,5 milionu barelů denně.

Ceny ropy v pátek po poledni vykazovaly nárůst asi o dvě procenta. Severomořský Brent se prodával za více než 74,50 USD, americká lehká ropa WTI stála kolem 66,50 USD.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme