Česko zažívá boom předmanželských smluv, před dluhy partnera ale chránit nemusí

Před exekucemi partnera nemusí ochránit ani předmanželská smlouva. Radiožurnál to zjistil na základě případu ženy z Prahy, které po svatbě soudní exekutor zablokoval účet kvůli dluhům manžela. A to i přesto, že měli sepsanou předmanželskou smlouvu s režimem odděleného jmění. Soudy následně reagovaly rozdílně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před exekucemi partnera nemusí ochránit ani předmanželská smlouva. Radiožurnál to zjistil na základě situace ženy z Prahy.

Před exekucemi partnera nemusí ochránit ani předmanželská smlouva. Radiožurnál to zjistil na základě situace ženy z Prahy. | Foto: Alvin Mahmudov | Zdroj: Fotobanka Unsplash

„Zatím mám dva rozsudky. V jednom případě byla exekuce zastavena a částka byla odblokována a v druhém případě byla exekuce potvrzena,“ řekla Jana z Prahy, která si přála kvůli stále pokračujícím exekucím zůstat v anonymitě.

3:37

Páry loni uzavřely rekordní počet předmanželských smluv. Poprvé v historii jich bylo přes 10 tisíc

Číst článek

O dluzích manžela z jízd na černo věděla, a proto sepsala předmanželskou smlouvu. Na to, jestli ji dokument před exekutorem chrání, zatím není odpověď.

„Městský soud v Praze si je vědom nejednotnosti v rozhodování v téže věci, a pokud věc nesjednotí nadřízené soudy, tak bude muset své rozhodování v těchto věcech sjednotit,“ vysvětlila Radiožurnálu mluvčí soudu Markéta Puci.

Předmanželskou smlouvu loni uzavřelo přes 10 tisíc párů - to je nejvíc v historii Česka. Sepisuje ji v průměru každá pátá dvojice. Nejčastěji to bývá právě kvůli dluhům partnera nebo kvůli předchozí špatné zkušenosti s dělením majetku po rozvodu.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme