Státní dluh za pololetí vzrostl o 96,2 miliardy korun. Vyšplhal se tak na více než tři biliony

Český státní dluh v letošním prvním pololetí vzrostl o 96,2 miliardy korun na 3,207 bilionu korun. V samotném druhém čtvrtletí se státní dluh snížil o 13,8 miliardy korun. Uvádí to čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu, kterou v pátek zveřejnilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 326 korun. Míra zadlužení byla 41,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP), od začátku roku se zvýšila o půl procentního bodu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Míra zadlužení mírně překonala úroveň roku 2022, kdy byla 41,1 procenta HDP (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Za nárůstem dluhu je podle ministerstva zejména prodej státních dluhopisů a státních pokladničních poukázek v prvním pololetí za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu. Na konci června byl rozpočtový schodek 178,6 miliardy korun, na celý rok stát plánuje hospodařit s deficitem 252 miliard korun.

OVĚŘOVNA: Roste kvůli podpoře Ukrajiny státní dluh? ‚Nepodložené a nepravdivé,‘ vyvrací ministerstvo

Číst článek

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek upozornil, že za poslední rok státní dluh narostl o 163 miliard korun, za dva roky o půl bilionu korun.

„Je sice vidět, že tempo zadlužování zpomaluje, avšak stále jde o stovky miliard, které si stát musí na svůj provoz vypůjčovat. Problémem není ani tak výše jako soustavný nárůst tohoto dluhu způsobený permanentními deficity státního rozpočtu,“ uvedl.

Připomněl, že s deficity přes 200 miliard korun počítá pro další roky vládní střednědobý výhled. „Zadlužení ČR a s ním spojená dluhová služba bude proto i nadále svižně narůstat, dokud se hospodaření státu výrazně nezlepší,“ dodal Dufek.

Míra zadlužení mírně překonala úroveň roku 2022, kdy byla 41,1 procenta HDP. Hodnoty zadlužení se proti předchozím údajům snížily, protože Český statistický úřad (ČSÚ) v červnu revidoval hodnoty HDP za posledních 30 let s ohledem na úpravy metodiky v celé Evropské unii. Nominální HDP se ve většině let po revizi zvýšil, což se projevilo snížením míry zadlužení.

Dluh Česka vzrostl v prvním čtvrtletí na rekordních 3,22 bilionu korun

Číst článek

Ministerstvo financí v prvním pololetí prodalo korunové dluhopisy s dobou splatnosti delší než jeden rok ve jmenovité hodnotě 161,4 miliardy korun. Zároveň stát na konci května řádně splatil dříve vydané dluhopisy za 69,8 miliardy korun.

K financování státu sloužily také korunové pokladniční poukázky, tedy obligace se splatností kratší než jeden rok. Jejich čistá emise, tedy prodej očištěný o objem splacených poukázek, dosáhla za první pololetí 25 miliard korun. Čistá emise eurových pokladničních poukázek byla v pololetí půl miliardy eur (12,6 miliardy korun).

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme