Unie hledá shodu nad definicí organických potravin

Evropskou unii rozdělují pravidla pro organické potraviny. Ministři zemědělství členských zemí se včera nedokázali v Bruselu shodnout na tom, jaká pravidla mají platit pro potraviny, které lze za organické označit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba

Chleba | Foto: www.jidlo-piti-ziti.cz

Většina evropských zemí už má svá vlastní pravidla pro označování organických potravin, tedy těch, které jsou vyrobené z plodin při jejichž pěstování nebylo například použito pesticidů, chemických hnojiv nebo které nebyly jakkoli geneticky pozměněné.

Evropská komise nyní chtěla navrhnout pravidla jednotná, aby spotřebitelé měli nějaké jasné vodítko ve všech zemích Unie. Narazila ale na přísnější postoj některých zemí.

Zatímco podle návrhu musí být konečná potravina z 95 procent organického původu, aby mohla nést patřičné logo, vyžadují země jako Belgie, Rakousko, Itálie a Řecko, aby byl obsah biotechnologicky upravených surovin ještě nižší.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme