Půjčku na Vánoce si plánuje vzít každý sedmý Čech. Je to nejméně za poslední tři roky

Za vánoční dárky, jídlo a výzdobu chtějí letos Češi utratit nejčastěji do deseti tisíc korun. Vychází to ze studie společnosti GfK. Ne všichni ale nákupy řeší z vlastních úspor. Každý sedmý Čech si totiž letos plánuje peníze vypůjčit, zjistila Exekutorská komora.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční cukroví, Vánoce

Vánoční cukroví, Vánoce | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Češi si v letošním roce půjčují hlavně na elektroniku, jako jsou mobilní telefony, notebooky nebo třeba spotřebiče do domácnosti. Výjimkou nejsou ani hračky nebo třeba vánoční výzdoba - od stromečku až po pohoštění.

Vánoční hudba škodí duševnímu zdraví, varuje psycholožka. Nejohroženější jsou zaměstnanci obchodů

Číst článek

Podle mluvčí Exekutorské komory Martiny Houškové přibývá těch, kteří si berou půjčku od nebankovních firem. „V posledních letech se zvyšuje počet těch, kteří o půjčku žádají nebankovní společnosti. Nejčastěji si lidé půjčují částky okolo 10 tisíc korun. Vyšší finanční obnos si půjčí asi čtvrtina občanů,“ řekla Radiožurnálu Houšková.

Letos plánuje půjčku nejméně lidí za poslední tři roky. Třeba loni si půjčoval na Vánoce každý pátý. Podle oslovených analytiků to jen kopíruje současný stav ekonomiky, která roste, stejně jako mzdy. Na druhou stranu je ale třeba říct, že pětina z těch, kteří si letos na dárky peníze půjčí, to dělá opakovaně, a v minulosti dokonce čelili exekuci.

Podle Exekutorské komory si více půjčují muži - je jich 61 procent. Společnost Kruk, která spravuje pohledávky finančních domů, zase zjistila, že vánoční půjčky využívají nejčastěji učitelé a řidiči. Vůbec nejohroženější jsou ale samoživitelky, které chtějí svým dětem dopřát bohatého ježíška.

Akce na půjčky

Půjčky ale nemusí být vždy bezpečné. Nejrizikovější jsou takzvané mikroúvěry a rychlé půjčky přes internet. Nebezpečná může být i půjčka bez smlouvy - často jsou u ní vysoké měsíční poplatky nebo nevýhodné sankční podmínky.

Dopis pro Ježíška na baloncích doletěl z Česka do Polska. 'Nádherný vánoční příběh,' říká matka chlapce

Číst článek

Podle Exekutorské komory jsou v současnosti na internetu stovky nedůvěryhodných společností. Vánoční půjčky nabízejí taky banky, které lákají na nejrůznější akce.

„U splátkového prodeje je to například nulové navýšení splátek, u spotřebitelských úvěrů odpuštění určitého počtu splátek při řádném splácení, kupony a slevy u obchodníků na vybrané zboží či další výhody, které ale často bývají vázány na využití více produktů od stejné banky a samy o sobě tuto výhodnost ztrácejí,“ dodává analytik internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz Lukáš Kaňok.

Ne každý dluh ale musí být nutně nebezpečný. Odborníci přesto radí, aby si lidé každou půjčku řádně rozmysleli a dávali pozor na to, co podepisují.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme