Víc než třetina podniků chybuje při označování alergenů, zjistila inspekce
Alergeny v jídelních lístcích špatně označuje více než třetina restaurací a hospod. Odhalila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontroloři během letních prázdnin odebrali i vzorky jídel pro analýzu v laboratoři.
U dvaceti procent se potvrdil výskyt alergenů, aniž by s tím podnik seznámil zákazníky.
„Pokud jde o další pochybení ve značeních, tak jsme například zjistili, že alergeny byly vyznačeny nesrozumitelným způsobem,“ popsal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva další chyby restaurací a hospod.
„Například že jednotlivé pokrmy byly sice označeny číselnými kódy, ale tyto kódy už nebyly nikde pro spotřebitele rozklíčovatelné. To znamená, že informace v podstatě pozbývala smysl.“
Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce v kontrolách označování alergenů i nadále pokračovat.