Zájem o košer výrobky roste. Jejich výrobu v Podivíně přijel zkontrolovat rabín z Izraele

Na výrobu ovocných přesnídávek pro děti v jihomoravském Podivíně dohlíží celý tento týden rabín. Zdejší konzervárna je totiž jediná v Česku, která vyrábí kojenecké výživy v takzvané košer kvalitě. Tedy podle striktních rituálních pravidel židovské kuchyně. Závod tyto výrobky kromě Izraele vyváží i do Belgie nebo Anglie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský rabín dohlíží na výrobu košer přesnídávek v Podivíně

Izraelský rabín dohlíží na výrobu košer přesnídávek v Podivíně | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„Sem do Podivína jsem přijel až z Izraele. Jezdím pravidelně, několikrát do roka. Vždy tu strávím čtyři až pět dnů,“ říká izraelský rabín Benjamin Hoffman plynulou hebrejštinou.

Drobný muž v černém kabátě, se sněhobílými vousy a nezbytnou jarmulkou na hlavě pečlivě prochází výrobní halu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štěpánka Kadlečková zjišťovala, jak v Podivíně vyrábějí košer přesnídávky

„Dohlížím na to, jak se tady zpracovává ovoce do dětských jídel. Všechno musí být podle předpisů, aby zůstal v ovoci zachován dostatek vitamínů. Chceme, aby tady bylo všechno v pořádku tak, jak má být, a všichni nám tady s tím pomáhají,“ pochvaluje si rabín spolupráci se zaměstnanci konzervárny.

Slovo košer v tomto případě označuje to, co je povoleno k jídlu, co je čisté a správné, vyrobené v souladu s židovskými tradicemi a podle pravidel a nařízení, která pocházejí z židovských náboženských knih.

Výrobě košer produktů se v Podivíně věnují už přes 16 let. Ročně pošlou do Izraele milióny kusů přesnídávek. Za posledních 5 let vzrostl jejich vývoz o 50 %.

dab, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme