Zájem o košer výrobky roste. Jejich výrobu v Podivíně přijel zkontrolovat rabín z Izraele
Na výrobu ovocných přesnídávek pro děti v jihomoravském Podivíně dohlíží celý tento týden rabín. Zdejší konzervárna je totiž jediná v Česku, která vyrábí kojenecké výživy v takzvané košer kvalitě. Tedy podle striktních rituálních pravidel židovské kuchyně. Závod tyto výrobky kromě Izraele vyváží i do Belgie nebo Anglie.
„Sem do Podivína jsem přijel až z Izraele. Jezdím pravidelně, několikrát do roka. Vždy tu strávím čtyři až pět dnů,“ říká izraelský rabín Benjamin Hoffman plynulou hebrejštinou.
Drobný muž v černém kabátě, se sněhobílými vousy a nezbytnou jarmulkou na hlavě pečlivě prochází výrobní halu.
„Dohlížím na to, jak se tady zpracovává ovoce do dětských jídel. Všechno musí být podle předpisů, aby zůstal v ovoci zachován dostatek vitamínů. Chceme, aby tady bylo všechno v pořádku tak, jak má být, a všichni nám tady s tím pomáhají,“ pochvaluje si rabín spolupráci se zaměstnanci konzervárny.
Slovo košer v tomto případě označuje to, co je povoleno k jídlu, co je čisté a správné, vyrobené v souladu s židovskými tradicemi a podle pravidel a nařízení, která pocházejí z židovských náboženských knih.
Výrobě košer produktů se v Podivíně věnují už přes 16 let. Ročně pošlou do Izraele milióny kusů přesnídávek. Za posledních 5 let vzrostl jejich vývoz o 50 %.