potravinářství

potravinářství v textech na iROZHLASU

1:43

| dab, Štěpánka Kadlečková |Ekonomika

Zájem o košer výrobky roste. Jejich výrobu v Podivíně přijel zkontrolovat rabín z Izraele

Na výrobu ovocných přesnídávek pro děti v jihomoravském Podivíně dohlíží celý tento týden rabín. Zdejší konzervárna je totiž jediná v Česku, která vyrábí kojenecké výživy v takzvané košer kvalitě. Tedy podle striktních rituálních pravidel židovské kuchyně. Závod tyto výrobky kromě Izraele vyváží i do Belgie nebo Anglie.

| ČRo |Ekonomika

Potravináři si znovu stěžují na tlaky obchodních řetězců

Výrobci potravin a zemědělci si znovu stěžují na tlaky obchodních řetězců. Jak řekli zástupci Agrární a potravinářské komory, stále jim zvyšují některé poplatky. Volají proto po urychleném projednání novely zákona o významné tržní síle, která vztahy mezi řetězci a dodavateli upravuje.

|Štěpánka Kadlečková |Regiony

V Lednici na Břeclavsku soutěží výrobci ledových a slámových vín

V Lednici na Břeclavsku se koná mezinárodní soutěž ledových a slámových vín. Návštěvníci mohou v zámeckém komplexu obdivovat nejdražší a zároveň nejsladší vína na celém světě. Světovou produkci těchto vín na lednickém zámku kromě mezinárodních odborníků hodnotí i široká veřejnost.

|Jan Šmíd |Zprávy ze světa

Firma Spanghero může kvůli podvodům s koňským masem ve Francii přijít o licenci

Francouzská potravinářská firma Spanghero dnes může definitivně přijít o licenci k distribuci mraženého masa. Byl by to trest za to, že vědomě dodávala na trh koninu v produktech označených jako hovězí. I o víkendu pokračovaly ve Francii intenzivní kontroly v prodejnách s masnými polotovary, inspektoři zatím nehlásí žádné nově odhalené podvody.

3:36

|Klára Stejskalová |Zprávy ze světa

Česko láká na největším potravinářském veletrhu na světě na pivo i regionální speciality

Špíz z krokodýla, bifteky z alpaky, džusy z kaktusů a stovky dalších kulinářských specialit doslova ze všech koutů světa nabízí návštěvníkům největší zemědělský a potravinářský veletrh světa. Ročně na Grüne Woche (Zelený týden) v Berlíně zavítá kolem 400 tisíc lidí. Prezentovat se letos neváhalo 67 zemí světa. Tradičně nechybí ani Česká republika.

2:12

|Květa Moravcová, Mirko Kašpar |Ekonomika

Českého vepřového na trhu stále ubývá, původ masa lidé často ani nezjistí

Knedlo-vepřo-zelo je sice považováno za klasické české jídlo, vepřové maso však už většinou českého původu není. A i kdyby si jej lidé chtěli v obchodě koupit, od toho dováženého ho zpravidla nepoznají – výrobci často jako zemi původu uvedou jen Evropskou unii. I kvůli tomu výroba vepřového v Česku trvale klesá.