Zájezdy při podzimních prázdninách jsou již skoro vyprodané. U zbylých narostly ceny o desítky procent

Zájem vyrazit na dovolenou během podzimních prázdnin letos výrazně zesílil. A to natolik, že podle cestovních kanceláří jsou pobyty do řady oblíbených destinací prakticky vyprodané. Kdo chce zájezd sehnat ještě teď, musí počítat s tím, že si za něj výrazně připlatí.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Každý rok přibývá turistů, kteří se vypraví na vrchol nejvyšší české hory.

I prázdniny po Česku získávají stále více na popularitě (ilustrační foto) | Zdroj: KRNAP (facebook)

U cestovních kanceláří je víceméně vyprodaný celý následující týden. Podle výkonné ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Chaloupkové zájem o zájezdy v tomto období narostl meziročně o desítky procent. A pobyty za nižší ceny už nejsou k mání.

Návštěva nemocnice na dovolené může vyjít i na statisíce korun. Je lepší nepodcenit pojištění

Číst článek

„Kdo koupil (zájezd) třeba na konci prázdnin, tak mu cena nevzrostla a nakupoval za rozumnou cenu srovnatelnou s loňským rokem. Ve chvíli, kdy se rozhodoval na poslední chvíli, případně si nechal zájezd připravit na míru, tak kupoval dražší zájezd o deset až dvacet procent,“ popisuje Chaloupková.

Konkrétně například u Egypta, Turecka nebo Kanárských ostrovů už cena, na kterou byli Češi zvyklí, neplatí. „Pokud vezmeme nejoblíbenější destinace, například Egypt, tak za něj obvykle čeští zákazníci platí okolo 15 000 korun. Nyní ale není výjimkou, že to, co zbývá na podzimní prázdniny, tak u toho je cena na osobu třeba 40 000 korun,“ potvrzuje mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Podzimní prázdniny i víkendy, na které navazuje svátek, jsou oblíbené a je tak podle cestovních kanceláří potřeba kupovat zájezdy nebo letenky alespoň tři měsíce dopředu. Možnosti, které zbývají opozdilcům, jsou buď zakoupit samostatné letenky, ale musí počítat s tím, že ceny jsou díky státnímu svátku i pozdnímu nákupu dvojnásobné, anebo mohou zamířit do vzdálenějších míst.

Vánoce v zahraničí. V čase svátků vycestuje více Čechů než loni, motivují je přímé lety do exotiky

Číst článek

„Doprodáváme opravdu poslední místa v přímých letech do exotiky. K dispozici jsou také ještě některé pobyty po České republice nebo v sousedních zemích, které nabízíme s vlastní dopravou,“ dodává manažerka komunikace Čedoku Klára Divíšková.

Alternativou tak může být i Čechy v létě oblíbené Chorvatsko. Podle cestovní kanceláře Travel Family se v jižních oblastech, jako je třeba Makarská či Dubrovník, dá koupat až do začátku adventu.

Prázdniny v Česku

I prázdniny po Česku získávají stále více na popularitě. Podle ředitele portálu Slevomat Tomáše Bravermana jejich prodeje proti loňsku narostly více než o polovinu a průměrná hodnota pobytu se letos pohybuje pro období podzimních prázdnin kolem devíti tisíc, což je téměř dvakrát více než před pěti lety. Češi často podle něho jezdí i do okolních zemí.

„Klasická dovolená během podzimních prázdnin u nás bude rodina v polských Krkonoších, která jde přes den na výlet do hor a večer jde maminka relaxovat do wellness zóny, zatímco děti se baví animátorským programem,“ popisuje Braverman. 

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací se turisté nemusí obávat zavítat ani do míst, které v září postihly povodně. Většina z podniků, které musely kvůli vodě zavřít, je opět v plnohodnotném provozu. 

Monika Ginterová, edr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme