Točna z Českého Krumlova nezmizí, změní však podobu. Ministr Staněk jednal s vedením UNESCO

Otáčivé hlediště v zámecké zahradě Českého Krumlova může zůstat na svém místě, ale změní podobu. Rozhodne o tom nová architektonická soutěž. Dohodl se na tom ministr kultury z ČSSD Antonín Staněk na pátečním setkání se zástupci UNESCO, včetně ředitelky Audrey Azoulayové, přímo v Paříži. Šéf resortu kultury je také seznámil s tím, že točna zůstane na stejném místě, může ale změnit kapacitu míst nebo částečně svou podobu.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Antonín Staněk

Ministr kultury Antonín Staněk | Zdroj: Úřad vlády ČR

„Ministr informoval paní ředitelku o postoji české strany, která podporuje zachování otáčivého hlediště na stávajícím místě v zahradě zámku spolu se zadáním architektonické soutěže, která by určila konečnou podobu tohoto hlediště,“ uvedla po setkání v Paříži mluvčí ministerstva Martha Häckl.

Divadelní točna v Českém Krumlově zůstane podle ministra Staňka v zámecké zahradě

Číst článek

Při své návštěvě Paříže představil Staněk také české projekty ve válkou zničeném Mosulu v Iráku, které se týkají vzdělávání iráckých odborníků v restaurování památek a dokumentace památek zničených. Ministr plánuje s ředitelkou jednat v Praze v rámci monitorovací mise.

Její termín se však předem nezveřejňuje, sdělila mluvčí ministerstva kultury. Návštěva Prahy by se měla týkat především dřívějších výtek UNESCO k plánované výstavbě výškových staveb v Praze. Podle informací z médií by se návštěva měla konat koncem března.

Areál zámku a zahrada v Českém Krumlově jsou na seznamu UNESCO od roku 1992, od zápisu ale zaznívá kritika umístění točny v historické budově. Letitý spor chce česká strana vyřešit architektonickou soutěží na novou podobu točny, v zahradě ji chce ale kvůli tradici a oblibě u diváků ponechat.

Točnu v zahradě léta kritizovali památkáři, často byl spor o její setrvání či podobu předmětem politických šarvátek a zaznívalo, že kvůli jejímu setrvání hrozí vyškrtnutí Krumlova ze seznamu UNESCO. Koncem února komise, která se budoucností točny zabývá, přijala návrh Staňka na to, aby v zahradě zařízení zůstalo i nadále.

ČTK, ela Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme