Berlinale v roce 2021 bude. Filmový festival poprvé genderově spojí herecké ceny

Německý filmový festival Berlinale, který patří k nejdůležitějším světovým přehlídkám kinematografie, se i přes pokračující koronavirovou krizi příští rok v únoru uskuteční, platit na něm ale budou karanténní opatření. V pondělí to v Berlíně oznámili pořadatelé, kteří zároveň sdělili, že již nebudou rozdělovat herecké ceny pro ženy a muže, ale nahradí je genderově neutrálními cenami „za nejlepší herecký výkon“.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festivalové sošky vyrovnané před zahájením slavnostního ceremoniálu 70. ročníku Berlinale

Momentka z festivalu Berlinale. Na snímku medvěd, symbol filmové přehlídky a města Berlín | Foto: Fabrizio Bensch | Zdroj: Reuters

„Budeme dodržovat pravidla, která v té době budou platit,“ uvedli k pandemii nemoci covid-19 organizátoři filmového svátku, který se bude konat od 11. do 21. února 2021. Registrace snímků začne od září.

Berlinale se navíc stalo prvním velkým filmovým festivalem, který oznámil sloučení cen za mužské a ženské herecké výkony.

First decisions for the 2021 festival. The Berlinale 2021 is being planned as a physical festival. A hybrid model is intended for the @European Film Market / New: Gender-Neutral Performance Awards bit.ly/BerlinaleNewsA…

13:18 – 24. 08. 2020

279 729

Doposud udělovaná ocenění pro nejlepší herečku a pro nejlepšího herce budou nahrazena genderově neutrální cenou za nejlepší herecký výkon. To platí i pro případ hodnocení výkonu ve vedlejších rolích.

„Jsme přesvědčeni, že nerozdělování cen v hereckém poli podle pohlaví bude signálem pro citlivější genderový přístup ve filmovém průmyslu,“ prohlásili Mariette Rissenbeeková a Carlo Chatrian, kteří stojí v čele festivalu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme